Januarinumret av National Geographic (bilden) handlar om hur människa och maskin smälter samman. Tidskriftens huvudartikel handlar om proteser, och hur ingenjörer kommit allt längre i sitt arbete att ersätta förlorade extremiteter, men också våra sinnen.
Mest utrymme ägnas en kvinna som blivit av med en arm i samband med en bilolycka. För att ge henne tillbaka delar av sin hand- och armfunktion flyttade forskarna resterna av hennes arm- och handnerver så att de i stället innerverade axelmuskulatur.
Efter ett par månaders träning kunde kvinnan utlösa muskelkontraktioner i sin axel, vilka i sin tur kunde styra ett axelskydd kopplat till en armprotes.
National Geographic beskriver också hur blinda får implanterade elektroder som stimulerar näthinnan och gör det möjligt för människor med retinitis pigmentosa att uppfatta siluetter. Även kokleaimplantat avhandlas. National Geographics signum är de vackra bilderna och överskådliga illustrationerna. Av sådana finns det många.
I samma nummer återfinns även en illustration av framtida möjligheter att behandla H1N1-virus samt klassiska naturreportage, som bilder av clownfiskar, eller anemonfiskar, och en beskrivning av Singapore.