Det har länge varit känt att blodets halt av hjärtenzymer ibland ökar hos äldre patienter som just genomgått kirurgi. Halterna blir dock sällan så höga att diagnosen hjärtinfarkt kan ställas.
En akademisk avhandling från Linköping ger svar på vad en sådan ökning har för betydelse för långtidsprognosen. Troponin T mättes i blodet på 546 konsekutiva patienter äldre än 70 år och som genomgick elektiv icke-hjärtkirurgi med en duration på >30 minuter. De 10 procent av patienterna som fick en ökning av troponinhalten på >0,02 µg/l dagarna efter operationen uppvisade ett år senare en mortalitet på 32 procent. Det motsvarar 15 gånger högre dödlighet än hos de patienter som inte hade någon ökning av troponin T.
En uppföljande studie påvisade troponinstegring hos 33 procent av 211 äldre högriskpatienter som genomgick akut kirurgi. Risken för en »större negativ kardiovaskulär händelse« (MACE) var 35 procent inom en månad hos dem som hade troponinstegring. Motsvarande siffra för de övriga var 3 procent. Mortaliteten var också högre, 23 procent kontra 7 procent.
Doktoranden försökte därefter minska antalet MACE genom förbehandling med acetylsalicylsyra (ASA). Från ett stort antal sjukhus i Mellansverige rekryterades 220 patienter, varav hälften fick ASA och hälften placebo under sju dagar före och tre dagar efter kirurgi. Åldern var något lägre (73 år) än i de andra två studierna (78 och 80 år).
Incidensen troponinstegring var 3,7 procent hos dem som fick ASA och 9,0 procent hos dem som gavs placebo. Tolv patienter drabbades av en MACE inom en månad efter kirurgin, varav bara två fanns i ASA-gruppen (P < 0,02). ASA medförde alltså en beräknad riskreduktion på knappt 80 procent, samtidigt som behandlingen inte ökade antalet blödningskomplikationer.Avhandlingen påvisar alltså en kraftigt ökad dödlighet hos de äldre patienter som får en utsvämning av hjärtenzymer i blodet dagarna efter kirurgi. Den visar också att ASA reducerar risken för större kardiovaskulära komplikationer inom en månad efter ingreppet.