Ginkgo biloba kan inte bromsa kognitiv nedsättning. Det visar en studie som presenteras i JAMA.
Ginkgo biloba är ett extrakt från det kinesiska tempelträdet med samma namn, och det har hävdats att detta skulle kunna ha en mängd positiva effekter såsom skydd mot demens och förbättrad cirkulation. Den vetenskapliga evidensen för att så verkligen skulle vara fallet är dock mycket svag, närmast obefintlig.
Den aktuella studien som presenteras i JAMA är inget undantag. Studien bygger på 3 069 individer mellan 72 och 96 år från sex olika amerikanska centra, och det är den eventuella demensskyddande effekten som varit i blickfånget. I samband med att studien påbörjades var deltagarnas kognitiva förmåga normal eller lätt nedsatt (mild cognitive impairment). Hälften av deltagarna gavs dagligen 240 milligram av Ginkgo biloba-extrakt uppdelat på två doser. Resterande halva av gruppen gavs placebo.
Deltagarna följdes löpande med kognitiva test av bland annat minne, uppmärksamhet, språklig och visuospatial förmåga samt exekutiva funktioner. Resultaten är nedslående för förespråkare av Ginkgo biloba. Efter en uppföljningsperiod som i genomsnitt uppgick till sex år visade det sig nämligen att tillskott av Ginkgo biloba inte gav något skydd mot kognitiv nedsättning.
Det hävdas fortfarande i reklam att Ginkgo biloba skulle kunna skydda mot demens och kognitiv nedsättning trots att flera studier som presenterats i tunga medicinska tidskrifter har visat att så inte är fallet. År 2008 presenterades en omfattande undersökning i JAMA i vilken man fastslog att preparatet inte skyddar mot demens (refererad i Läkartidningen nr 3/2009).
Cochrane-institutet ställde samman bevisläget 2007 och kom till samma slutsats: Det finns inga belägg för att ginkgopreparat skulle skydda mot vare sig Alzheimers sjukdom, annan demens eller kognitiv nedsättning. Till samma resultatet kommer den nu aktuella studien. Att det finns individer som är intresserade av att försöka hävda motsatsen är lätt att inse då ginkgopreparat är en miljardindustri och säljs årligen för över två miljarder kronor världen över. Det huvudsakliga, och alltså helt felaktiga, argumentet i denna marknadsföring är att Ginkgo biloba skyddar mot demens.