Kvinnor i åldern 50–79 år som behandlas farmakologiskt för depression löper ökad risk att drabbas av stroke. Så kan man sammanfatta en studie presenterad i Archives of Internal Medi­cine.

Författarna har undersökt ett material med data från 136 293 kvinnor i åldern 50–79 år. Ingen av dem behandlades med antidepressiva vid studiens början. De följdes under i genomsnitt sex år. Vilka läkemedel de behandlades med har följts. Dessutom har man tittat på om de drabbats av stroke, med eller utan dödlig utgång, och hjärtinfarkt, med eller utan dödlig utgång. Vid sidan av detta har man också tittat på total dödlighet, dvs samtliga orsaker sammanräknade.
Det visade sig att 5 496 av de 136 293 kvinnorna behandlades med antidepressiva vid uppföljningen. Tittar man på i vilken utsträckning dessa drabbades av nämnda sjukdomar eller avled noterades att antidepressiv behandling inte var korrelerad med ökad eller minskad risk att drabbas av hjärtinfarkt, vare sig med eller utan dödlig utgång.

Men när man tittade på stroke noterades att antidepressivt behandlade oftare drabbades av stroke. För SSRI-behandlade var risken ökad med 45 procent jämfört med dem som inte fick antidepressiva. Det visade sig också att den totala dödligheten var 32 procent högre bland de SSRI-behandlade än bland dem utan antidepressiv behandling. Forskarna har jämfört SSRI- och tricykliska (TCA) preparat, men några större skillnader mellan dessa noterades inte vad gäller vare sig hjärtinfarkt, stroke eller total dödlighet. Dock noterades att hemorragisk stroke och stroke med dödlig utgång var något vanligare bland dem som behandlades med SSRI än bland dem som behandlades med TCA.
Slår man samman alla kvinnor som fått antidepressiv behandling, oavsett typ, var risken för stroke 0,43 procent per person och år bland dem som fick antidepressiva mot 0,30 procent per år och person bland dem som inte fick sådan behandling. För den enskilda individen kan detta tyckas vara en ganska blygsam riskökning, men givet den mycket omfattande användningen av antidepressiva kan det på populationsbasis ha en substantiell effekt.
Författarna efterfrågar en omfattande randomiserad, placebokontrollerad studie för att befästa rönen. Den centrala frågan är givetvis om det är den antidepressiva behandlingen som påverkar risken för stroke och total dödlighet eller om depressionen i sig påverkar risken för detta. Tidigare har depression kopplats till ökad risk för kardiovaskulär sjukdom.