Att stenar i gallblåsan är vanligt förekommande i västvärlden och att de flesta individer med stenar i gallblåsan är besvärsfria är väl känt efter flera screeningstudier med ultraljud. Trots att gallstenssjukdomen hör till folksjukdomarna finns det litet skrivet om incidensen i relation till symtomatologi och riskfaktorer.
I en studie publicerad i British Journal of Surgery undersöktes en kohort på 1 200 personer i åldrarna 35–85 år slumpvis valda ur det lokala befolkningsregistret i Linköpings kommun. De erbjöds deltagande i en studie omfattande bl a ultraljudsundersökning av gallblåsan. Efter att man exkluderat tidigare kolecystektomerade och dem som av olika skäl inte ville eller kunde delta återstod 739 personer. Vid den initiala undersökningen visade sig 118 ha sten i gallblåsan.
Efter ett minimiintervall på fem år upprepades undersökningarna. Utöver ultraljudsundersökning analyserades blodfetter. Deltagarna fyllde även i enkäter avseende längd, vikt, symtomatologi och möjliga riskfaktorer såsom intag av läkemedel, antal graviditeter, rökvanor och alkoholkonsumtion.
Av de 621 som inte bedömdes ha gallsten vid den första undersökningen kom 503 (81 procent) till upprepad undersökning. Av dessa hade 42 (8,3 procent) utvecklat gallsten. Med ett uppföljningsintervall på 3 025,6 personår blev incidensen av gallblåsesten 1,39 per 100 personår. Frekvensen av buksmärta skilde sig inte mellan dem med nybildad sten och dem utan sten. Man noterade ett positivt samband mellan gallstensutveckling, uppföljningstid och LDL-kolesterolnivåer i plasma. Ett omvänt samband fanns mellan gallstensutveckling och alkoholkonsumtion minst en gång i veckan.
I denna undersökning utvecklade 42 personer (8,3 procent) gallsten. Detta kan jämföras med en italiensk studie, som vid en tio års uppföljning fann nybildade gallstenar hos 6,3 procent, eller en dansk studie som vid fem års uppföljning fann en incidens på 2,7 procent. En viktig skillnad mellan studierna är att den här refererade avsåg en något äldre kohort. Det är känt från tidigare prevalensstudier att gallstensförekomsten ökar med stigande ålder.