På bara tre år har kostnaden för öppenvårdsförsäljningen i Sverige av pregabalin (Lyrica) ökat från 52 miljoner kronor till ofattbara 230 miljoner kronor. Vad har hänt? Har förekomsten av neuropatisk smärta som inte kan behandlas med kostnadseffektiva förstahandsläkemedel ökat dramatiskt? Eller har generaliserat ångestsyndrom (GAD) spridit sig som en löpeld hos befolkningen?
Pregabalin godkändes år 2004 för användning på indikationen perifer neuropatisk smärta och som tilläggsbehandling vid fokal epilepsi. Läkemedlet fick ett försäljningspris satt av dåvarande Läkemedelsförmånsnämnden.
År 2006 godkändes samma substans också för central neuropatisk smärta och för GAD. Därefter har försäljningen rusat i höjden. Förskrivning vid diagnosen epilepsi är mycket liten och kan inte förklara ökningen.
Rapporter har nu kommit om biverkningar, risk för missbruk och glidningar i indikationen till snart sagt alla sorters smärta. Läkemedelsföretaget har försökt att få preparatet godkänt för behandling av fibromyalgi, något som läkemedelsmyndigheten sagt nej till.
Indikationsglidning har också skett till all sorts ångest, vilket man kan läsa sig till i patientberättelser som förekommer på Internet.
Trots utvidgning av indikationen år 2006 och kostnadsökningen, som sannolikt är en följd av indikationsglidningen, har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) inte omförhandlat priset. Skattebetalarna får därmed en onödigt hög läkemedelsutgift (i dag cirka 25 kronor per invånare och år) för pregabalin.
Detta är först och främst en säkerhetsfråga för patienterna, som riskerar att inte få korrekt diagnos och inte heller korrekt förstahandsbehandling. Men det är också en viktig kostnadsfråga för en sjukvård som dignar under stigande läkemedelskostnader.
Våren 2009 tog läkemedelskommittén vid landstinget i Uppsala län fram ett stöd till våra förskrivare som kallas »Plats i terapin«. Där slog vi tillsammans med våra terapigruppsexperter och chefläkare fast följande:
»Vid de former av neuropatisk smärta där Läkemedelsverket anger amitriptylin eller gabapentin som förstahandsval finns få skäl att välja pregabalin i första hand. Gabapentin och amitriptylin har god dokumentation, och i de flesta fall åstadkoms enbart ökade kostnader med pregabalin.
Vid generaliserat ångestsyndrom utgör SSRI/SNRI förstahandsval.
Pregabalin är inte visat bättre, mindre är känt om dess säkerhetsprofil och priset är betydligt högre. Pregabalin är inte godkänt för behandling av annan typ av ångesttillstånd«. Dokumentet finns på landstinget i Uppsala läns webbplats
Det är angeläget att denna information sprids till alla förskrivare.