En kvinna i trettioårsåldern hade haft buksmärta sedan tre dagar och sökte gynekologen på mödravårdscentralen eftersom hon var gravid i vecka 9. Gynekologen undersökte kvinnan och fann buken mjuk. Vid vaginalundersökning fann gynekologen att livmodern och buken ömmade i nivå med ärret från ett tidigare kejsarsnitt. En ultraljudsundersökning gjordes också utan anmärkningsvärda fynd. Gynekologen förklarade för patienten att ett kejsarsnitt kan orsaka sammanväxningar som kan ge smärta vid en ny graviditet.
Senare samma dag sökte kvinnan till sjukhusets akutmottagning, där hon opererades för blindtarmsinflammation.
Kvinnan har anmält gynekologen till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Gynekologen bestrider att hon handlat felaktigt.
HSAN skriver att det visserligen kan vara svårt att bedöma buksmärta under graviditet men att patienten i det här faller verkar ha haft så pass ont att gynekologen skulle gjort en noggrannare undersökning av buken. Av journal­anteckningen framgår inte några närmare uppgifter om vilken undersökning som gjordes av buken och vad den visade. HSAN anser inte att gynekologen handlagt patienten enligt vetenskap och beprövad erfarenhet utan handlat oaktsamt. Gynekologen får en varning.