Läkarförbundet har två starka år av medlemstillväxt bakom sig. Enligt förbundets medlemsstatistik växte förbundet 2009 med 1 553 medlemmar. Året dessförinnan var uppgången 719 personer. Förbundet hade den 1 januari i år 41 239 medlemmar.
– Att medlemsantalet ökar så tydligt är väldigt positivt. Särskilt intressant är att anslutningsgraden bland studenter går upp, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

En tänkbar förklaring till att medlemmarna har blivit fler kan vara att rutinerna för utträde förändrats. Numera krävs en skriftlig anmälan på en särskild blankett. En annan förklaring kan vara den osäkra arbetsmarknaden, som rent generellt gynnat medlemsutvecklingen i fackliga organisationer.
– Men vi har också satsat mycket på rekrytering, och jag vill gärna tro att de åtgärderna haft effekt, säger Eva Nilsson Bågenholm.
Att beräkna hur stor del av den yrkesverksamma kåren som är medlem i förbundet är svårt, då säkra siffror saknas på hur många läkare som är verksamma i landet. Skattningar pekar dock på en stadig nedgång de senaste 15 åren. I mitten av 1990-talet bedöms anslutningsgraden till förbundet ha legat en bit över 90 procent. Numera tros den vara nere på runt 80 procent.

Möjligen ger de senaste två årens tillväxt, i kombination med den ökande anslutningsgraden bland medicinstudenter, skäl att hoppas på om inte en vändning så i varje fall en utplaning av anslutningsgraden de kommande åren.
– Vi hoppas att det inte är en tillfällig positiv utveckling utan att den håller i sig ett antal år. Vi kommer att fortsätta att arbeta aktivt med rekryteringsfrågan med sikte på att komma tillbaka på en anslutningsgrad på 90 procent, säger Håkan Wittgren, Läkarförbundets vd.