Kvinnor över 80 år har högre dödlighet i tidiga stadier av bröstcancer men får mindre kraftfull behandling även om de för övrigt är tämligen friska. Dessa slutsatser publiceras i Journal of Clinical Oncology.
Andelen kvinnor över 80 år är det snabbast växande segmentet av USA:s befolkning. I denna grupp är bröstcancer relativt vanlig då ca 400 kvinnor av 100 000 drabbas. Forskning om behandling av bröstcancer brukar dock sällan utvärdera effekten hos de äldsta kvinnorna, och behovet av ökad kunskap är stort.

Den aktuella studien granskade runt 50 000 amerikanska kvinnor som alla fått diagnosen bröstcancer i stadium 1 eller 2 efter 67 års ålder. Man jämförde tumörkarakteristika, behandling och överlevnad i åldersgrupperna ≥80 år och ≤79 år. Det visade sig att tumörgradering och hormonreceptorstatus inte skilde sig mellan grupperna. Risken för att dö i bröstcancer ökade dock med hög­re ålder. Behandling med enbart kir­urgi var vanligare efter 80 års ålder, medan tilläggsbehandling med strålning oftare förekom i yngre åldrar. Hos yngre kvinnor utan komorbiditet behandlades endast 6 procent konservativt, dvs med enbart bröstbevarande kir­urgi eller ingen kirurgi. Motsvarande siffra för äldre kvinnor utan komorbiditet var 26 procent.

Det har hävdats att äldre kvinnor med bröstcancer har mindre elakartade tumörer, vilket inte stöds av dessa data. Tvärtom anser författarna att en del äldre kvinnor skulle kunna dra nytta av mer kraftfull behandling. Bland i övrigt friska kvinnor kan det vara ett alternativ för att försöka minska dödligheten i sjukdomen.