Det har hävdats att vitamin B6 kan påverka risken för koloncancer. En grupp forskare har tittat närmare på den vetenskapliga evidensen kring sambandet. Artikeln, publicerad i JAMA, är en metaanalys av studier kring sambandet mellan intag av vitamin B6 i kosten och koloncancer. Man har också tittat på undersökningar kring halterna av pyridoxal 5’-fosfat (den aktiva formen av vitamin B6) i blodet och koloncancer. Totalt har författarna inkluderat 13 prospektiva studier: 9 kring sambandet mellan vitamin B6 i kosten och koloncancer och 4 kring vitamin B6 i blodet och koloncancer.

I studierna har deltagande individer delats upp i grupper efter intag av vitamin B6 i kosten och efter halter i blodet. Forskarna har jämfört hur förekomsten av koloncancer skiljer sig mellan gruppen med högst nivåer i blodet alternativt högst intag via kosten och gruppen med lägst nivåer/intag. Vad som krävs för att klassificeras till en viss grupp skiljer sig beroende på studie. Likaså skiljer sig uppföljningstiden mellan studierna.
Det sammanslagna resultatet visar att individer med högst intag av vitamin B6 i kosten löpte 10 procent lägre risk för koloncancer än gruppen med lägst intag. Tittar man på gruppen med högst vitamin B6-nivåer i blodet var förekoms­ten av sjukdomen nästan 50 procent lägre än i gruppen med lägst nivåer. Forskarna konstaterar således sammantaget att högt intag av vitamin B6 i kosten och höga halter i blodet var korrelerade med sänkt risk för koloncancer. Vitamin B6 har vid sidan av koloncancer även kopplats till prostatacancer. I en studie presenterad under hösten 2009 i American Journal of Clinical Nutrition visades en korrelation mellan högt intag av vitamin B6 i kosten och förbättrad överlevnad vid prostatacancer.