I Lancet sammanfattas nya behandlingsmöjligheter vid migrän av Lars Edvinsson, professor vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Telcagepant, ett preparat som hör till typen CGRP-antagonister, kan komma att lanseras snart. Verkningsmekanismen är blockad av receptorn CGRP (calcitonin gene-related peptide), som visats spela en viktig roll vid migränanfall. Blockaden av CGRP sker bland annat i trigeminusnerven. Just Lars Edvinsson upptäckte peptiden CGRP, som binder till receptorn, i mitten av 1980-talet. CGRP-antagonister kommer att komplettera den farmakologiska arsenalen vid sidan av triptanerna, som är serotoninagonister och som bekant ofta förskrivs mot migrän. Det finns ett antal olika triptaner med i princip likvärdig effekt. En del migränpatienter svarar dock inte på triptaner, och preparaten är dessutom förknippade med biverkningar. En sådan är en vasokonstringerande effekt som gör dem olämpliga för individer med kardiovaskulär sjukdom. Telcagepants effektivitet tycks jämförbar med serotoninagonisten zolmitriptans (och således andra triptaners), men telcagepant har fördelen att biverkningsprofilen är mer gynnsam. Bland annat tycks behandlingen inte resultera i vasospasm i samma utsträckning som annan behandling, vilket möjliggör användning för individer med hjärt–kärlsjukdom.
Artikeln belyser även att epilepsipreparatet topiramat (Topimax) tycks ha förebyggande effekt vid kronisk migränproblematik. Topiramat har länge varit godkänt mot epilepsi, men att förebygga migrän är ett nytt användningsområde. En biverkning förknippad med topiramat är viktnedgång, som sannolikt ofta inte är helt oönskad. Behandling med andra preparat med samma indikation leder inte sällan till viktuppgång.
Värt att notera i övrigt vad gäller migrän är en färsk sammanställning av Cochrane-institutet i vilken det visades att en engångsdos på 900–1 000 milligram ASA är ett mycket effektivt alternativ vid akut migränsmärta. ASA i kombination med dopaminreceptorblockeraren metoklopramid (t ex Primperan) gav ungefär samma effekt som sumatriptan i dosen 50 milligram. Ett receptfritt alternativ kan således vara nog så effektivt som de receptbelagda preparaten! I många fattigare länder är ASA dessutom det enda alternativ som står till buds för migrändrabbade.