Efter att medier uppmärksammat en rad negativa vårdhändelser på Astrid Lindgrens barnsjukhus beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting i februari att låta granska patientsäkerhetsarbetet vid sjukhuset (Läkartidningen nr 11/2010, sidan 739).
På måndagen presenterades resultaten av Dag Ström, barnläkare och fristående patientsäkerhetskonsult och en av dem som utfört revisionen resultaten.
På många punkter får sjukhuset godkänt eller till och med beröm, det gäller till exempel att man använder kommunikationsmodellerna SBAR (Läkartidningen nr 4/2010, sidan 195) och crew resource management, att man använder checklistor i samband med operation och att man har en multiprofessionell läkemedelsgrupp som »dammsuger kliniken på avvikelser« för att förhindra att de upprepas.
Men det finns också förbättringspotential, bland annat beträffande generella strategier som att låta ett aktivt och strukturerat patientsäkerhetsarbete genomsyra hela verksamheten.
– Vi efterlyser mer än bara några goda exempel, sa Dag Ström.
Uppföljning och återkoppling behöver också skärpas, såväl inom avvikelsehanteringen som av introduktionsprogrammen för nyanställda.
Dag Ström uppmanade också barnsjukhuset att ta till vara läkargruppen mer effektivt och ändamålsenligt i patientsäkerhetsarbetet.
– Läkargruppen utgör en väldig potential, de skulle kunna bidra med ökad avvikelserapportering.
Även beträffande multiresistenta bakterier behöver rutinerna skärpas.
– Man behöver bli bättre på att genomföra kontrollodlingar på riskpatienter för att undvika spridning som kan få katastrofala konsekvenser.
Revisorerna har också pekat på hur viktigt det är att införa en rimlighetsspärr beträffande doseringar i det datoriserade läkemedelshanteringssystemet för att göra läkemedelshanteringen säkrare.
Dag Ström noterade också att den tillströmning som sker till barnsjukhusets akutmottagning efter klockan 22 handlar om att primärvårdens närakuter stänger då. Utifrån detta faktum konstaterade han att patienternas vårdbehov ofta ligger på en annan nivå än den specialiserade barnsjukvård som Astrid Lindgrens barnsjukhus bedriver, och han rekommenderar att man aktivt söker efter vägar för att kunna ta hand om patienterna på lägsta effektiva omhändertagandenivå.
Publicerad:
Läkartidningen 21/2010
Lakartidningen.se