Finn Bengtsson, 54 år, är professor i psykiatrisk behandlingsforskning och överläkare i klinisk farmakologi vid Universitetssjukhuset i Linköping och sedan 2006 riksdagsledamot för Moderaterna i Östergötlands län. År 2006 stod han på femte plats och kom in som ersättare för Gunilla Carlsson. Nu är han andra namn.
Varför kandiderar du?
– Jag tror mycket på den politik som mitt parti driver, tror att jag kan tillföra mycket med min erfarenhet från 30 år i sjukvård och forskning och känner glädje över responsen från omgivningen.
Det som intresserar honom mest är den gemensamma välfärdspolitiken, närmare bestämt socialpolitik och i synnerhet utveckling av hälso- och sjukvården.
Han är nöjd med införandet av vårdval i primärvården och att det har öppnat dörren för nya vårdgivare.
– Jag vill ha vårdval för all sjukvård, inte bara primärvård.

Förutom moderaternas partipolitik driver han en del egna och ibland kontroversiella frågor och är bland de flitigaste motionärerna i riksdagen. Omkring 170 motioner har det blivit hittills. Många röstas ner, men inte sällan kan förslagen komma upp senare, säger han.
– Alliansens administratörer tycker att jag borde hålla tillbaka lite, inte väcka förslag som oppositionen kan plocka upp. Men jag förbehåller mig rätten att driva dem. Det är min skyldighet mot mina väljare, säger Finn Bengtsson.
Inspirerad av Nederländerna vill han att Sverige byter till ett försäkringsfinansierat sjukvårdssystem. Förslaget röstades ner på partistämman.
– Det här är visionärt och jag tror därför inte att man som svensk riktigt förstår vad holländarna lyckats med.
I korthet föreslår han: Landstingen förlorar sin beskattningsrätt. I stället införs obligatorisk statlig sjukvårdsförsäkring av alla medborgare, som själva väljer mellan konkurrerande försäkringsbolag med olika profil av vårdkvalitet, till exempel kontinuitet eller tillgänglighet. Försäkringsgivarna ackrediteras av staten och upphandlar vården. Det mesta av den, utom den mest högspecialiserade, drivs i privat regi. Poängen skulle enligt Finn Bengtsson vara att kunna behålla den solidariska finansieringen med fullgod offentlig kontroll tack vare att hög tillgänglighet och effektivitet drivs fram av skickliga upphandlare på de vinstdrivna försäkringsbolagen.
– Som landstingspolitiker förfärades jag över hur dåliga tjänstemännen var på upphandling.

En annan fråga som han driver är en lagändring så att det krävs ett aktivt nej för att inte bli organdonator, i stället för som i dag ett aktivt ja, för att öka tillgången på organ.
– Spanien har en intressant lösning.
Han vill också ha förbud mot könsstympning av omyndiga pojkar, vilket han menar är i strid med den medicinska professionens (barnkirurger och barnmedicinare) uppfattning och ett brott mot barnkonventionen.
Inom medicinsk forskning vill han ha riktade satsningar på vad han kallar ringaktade sjukdomar, som tidigare fibromyalgi och nu kroniskt trötthetssyndrom och irriterande tarmens syndrom«.