Sveriges Kommuner och landsting (SKL) planerar just nu för hur man på bästa sätt kan genomföra de åtgärder som den nya lagen kräver och få vårdgivare och yrkesutövare kunniga om den nya lagen.
– Det har funnits en tradition inom vården att tro att nya lagar implementerar sig själva, det har kanske inte alltid fungerat på önskat sätt, säger Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL.
Bland annat föreskriver den nya patientsäkerhetslagen att patienterna bör bjudas in att medverka i patientsäkerhetsarbetet på ett mer aktivt sätt än i dag, något SKL funderar på hur det praktiskt ska genomföras.
Vårdgivarna blir också skyldiga att ha ett fungerande system för avvikelserapportering, något som det i dag kan vara lite si och så med, enligt Göran Stiernstedt, som dock ser positivt på lagen och tror att den ger skjuts åt ett mer systematiskt patientsäkerhetsarbete.
Han menar också att det för trovärdighetens skull är viktigt att vården själv visar att det fortfarande finns en fungerande individtillsyn även om HSAN:s disciplinpåföljder tas bort och lagen andas ett mer systemorienterat synsätt.
– Systemet är ändå till sist summan av individerna, säger Göran Stiernstedt.