Ensidig ekonomism får inte tillåtas styra vården. Fler vårdplatser krävs för en patientsäker och människovärdig sjukvård, skrev Jan Halldin i Läkartidningen 23/2010 (sidorna 1562-3).
En växande befolkning kräver mer vård. Även om vården har förändrats och utvecklats mycket, och många inte behöver eller rentav mår sämre av att ligga inne på sjukhus, finns det även ett ­behov av fler vårdplatser. Det allra första vi måste göra är dock att utnyttja de vårdplatser som finns bättre. Något annat vore ett oförlåtligt slöseri med vårdens resurser.

I Stockholms läns landsting har vi färre vårdplatser sett till befolkningen än ­övriga landet, men vi har ­hög medicinsk kvalitet samt ­nöjda ­patienter och medarbetare, vilket vår färska vårdplatsutredning konstaterar. Vi har också mer primärvård och öppen specialistvård.
De framtida vårdplatsbehoven ska lösas genom att fler vårdplatser skapas på våra sjukhus, men redan i dag kan vi utnyttja resurserna bättre genom planering och samordning. Färre sjukhusinfektioner och vårdskador skulle också frigöra fler vårdplatser.
Varje dag finns det ett relativt stort antal lediga vårdplatser runtom på våra sjukhus. Brister i logistik och vårdflöden ger såväl över- som underbeläggningar och lediga sängar på »fel« vårdavdelningar.

Detta resonemang gäller ­också psykiatrin. Under de senaste åren har vi fått 12 nya vårdplatser i södra länsdelen genom utbyggnad av nya rättspsykiatriplatser på Löwenströmska. Även inom psykiatrin handlar det till stor del om att utnyttja resurserna bättre.
Samtidigt som det tidvis varit överbeläggningar i vissa psykiatrisektorer har psykiatrin i nordöstra delen av länet och i Södertälje de senaste åren haft tomma platser. Det visar också på hur vården kan organiseras olika. Därför analyserar vi varje klinik och psykiatrisektor.
Att bli inlagd i psykiatrisk slutenvård är långtifrån alltid en bra lösning. Därför bygger vi ut inte bara öppenvården med till exempel 20 procent fler besök i det nya avtalet för nordöstpsykiatrin, vi satsar även stort på mobila team och på mellanvård som genom uppbackningen från kliniken kan ge många patienter den extra trygghet som de behöver.
Vad som blivit tydligt är att lätt och snabbt tillgänglig mobil mellanvård minskar behovet av inläggningar.

Jag är mycket stolt över våra satsningar och över utvecklingen av psykiatrin i Stockholms län. Även om Jan Halldin har lätt att kritisera vården i Stockholm så är vår psykiatri otvetydigt ledande i landet. Vi har fler specialistutbildade läkare, och vi har rentav kö till våra utbildningstjänster i barnspykiatrin.
*
Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Inga uppgivna.