Medarbetarna vid Sahlgrenska universitetssjukhuset beskriver ett utmärkt sätt på vilket man lokalt kan utvärdera AT och illustrerar en organisation kring AT-läkarna som innehåller viktiga komponenter för att skapa ett gott utbildnings- och tjänsteklimat.
Lokal utvärdering och kontinuerlig förbättring är viktigt för att tillse att allmäntjänstgöringen håller måttet och att AT-läkarna trivs. Som författarna nämner kan denna lokala utvärdering ske ofta och på så sätt snabbt fånga upp synpunkter och brister.
I en samverkansorganisation med god dialog mellan berörda parter – arbetsgivare, utbildningsansvariga, fack och AT-läkare – kan dessutom åtgärder vidtas för att hindra eventuella försämringar för AT-läkarna, vilket ibland riskerar att bli resultatet av omorganisationer. Inom Sahlgrenska universitetssjukhuset har AT-studierektorskansliet under flera år gjort ett gediget arbete och systematiskt byggt upp en bra AT-struktur.
Enligt Läkarförbundet räcker dock inte den lokala utvärderingen. Lokal och extern granskning kompletterar varandra. I likhet med kraven på de universitet som utbildar läkarstudenter och de verksamheter som har ST-läkare krävs det även en extern, oberoende granskning, anser Läkarförbundet.
I dag är granskning enligt Spurmetoden den kvalitetssäkringsmodell för extern granskning som förbundet förespråkar.
Metoden för inspektionerna är internationellt erkänd och har varit i gång i 17 år. Förutom poängbedömningen görs en utförlig skriftlig återkoppling till verksamheterna – så som artikelförfattarna efterlyser.
Det är tillfredsställande att få ta del av lokala exempel på hur man bygger upp en välfungerande organisation kring AT-läkarna och sörjer för en allmäntjänstgöring av hög kvalitet. Finns fler goda exempel tar undertecknad gärna del av dessa!