I Lancet Oncology presenteras en amerikansk studie där användning av angiotensinreceptorblockerare (ARB) kopplas till ökad malignitetsrisk. Studien är en metaanalys och omfattar fem olika studier som sammantaget har 61 590 deltagare. Den genomsnittliga uppföljningstiden var fyra år. Författarna har tittat på kopplingen mellan nyinsjuknande i cancer, samtliga malignitetsformer sammanräknade, och användning av ARB.
Bland behandlade med ARB drabbades 7,2 procent av cancer under uppföljningsperioden, vilket ska jämföras med 6,0 procent i gruppen som inte fått ett sådant preparat. Den relativa risken uppgick till 1,08 (95-procentigt konfidensintervall, KI, 1,01–1,15; P = 0,016).
Intressant i sammanhanget är att den förhöjda risken noterades även när författarna endast inkluderade studier där man i förväg hade valt insjuknande i cancer som ett effektmått. I det materialet noterades en relativ risk för malignitet på 1,11 (95-procentigt KI 1,04–1,18; P = 0,001) hos ARB-behandlade jämfört med kontroller. Författarna har dock inte funnit någon koppling mellan ARB och dödlighet i cancer.
Studien omfattar sju olika ARB. Det går i dag inte att på basis av uppgifterna säga hur malignitetsrisken påverkas av enskilda preparat. Forskarna sammanfattar studien med att användning av ARB tycks vara förknippad med en modest riskökning för malignitet. De vill se fler studier inom fältet, särskilt kring hur malignitetsrisken påverkas av enskilda preparat.
Bakgrunden till studien är att prekliniska studier visat att renin–angiotensinsystemet skulle kunna ha en roll vad gäller cellproliferation, vilket skulle kunna innebära att preparat som påverkar detta system skulle kunna påverka risken för malignitet. Värt att notera för övrigt är att man i artikeln konstaterar att det inte finns något känt samband mellan användning av ACE-hämmare och ökad risk för cancer.