En man i 40-årsåldern diagnostiserades med ulcerös kolit. Han behandlades med prednisolon och balsalazid utan framgång, och man prövade i stället intravenös behandling med betametason. Då inte heller detta gav önskad effekt sattes infliximab in.
Dagen efter insåg behandlande läkare att han missat att patienten var bärarare av hepatit B-virus. Man satte då in antiviral behandling med lamivudin parallellt med infliximab.
Patienten har anmält den ansvariga läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att han ordinerade TNF-blockerare till en bärare av hepatit B-virus.

Läkaren skriver att han har tagit på sig ansvaret för det begångna felet och bett patienten om ursäkt. Han påpekar också att eftersom patienten bestämt motsatte sig kolektomi så skulle denne, trots att han var bärare av hepatit B, med största sannolikhet ha behandlats med infliximab, men att man då hade satt in antiviral behandling redan initialt.
HSAN skriver att det i anvisningarna till infliximabpreparatet står att man före behandlingen ska förvissa sig om att patienten inte har dels aktiv eller latent tuberkulos, dels hepatit B. Anledningen är att TNF-blockerare kan aktivera ett hepatit B-virus. Läkaren hade kontrollerat att patienten inte hade tuberkulos men försummade att kontroller de blodprov som tagits inför behandlingen som visade att patienten haft hepatit B.
HSAN bedömer att felet skett av oaktsamhet och att det inte är ringa. Läkaren får en erinran.