– Det är svårt att se att det finns någon mer ursäkt för att slippa avkunna dom, säger Hans Bagner.
Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien i nästan 3,5 år utan dom. Sedan början av september ligger han på sjukhus med en punkterad lunga. Att hoppet att få honom fri nu ökat förklarar Hans Bagner med ett genombrott för några veckor sedan. Då bestämde rätten att Fikru Marus fall kunde behandlas separat, i stället för som en del av ett större sammanhang med andra mål som rör landets tullminister och som inte är färdigbehandlade.
– Nu har de också gett glasklara och stränga order till sjukhuspersonalen att de ska ta honom till domstolen om det så blir i en säng. Så det finns viss optimism, åtminstone på den punkten att han dyker upp där i morgon bitti (läs onsdag morgon, red anm).
Har regeringen gjort allt de kan för att få Fikru Maru fri?
– De är ganska saktfärdiga, det måste man nog säga. De har vidtagit åtgärder, men tyvärr inte tillräckligt kraftfulla. Kraven har inte framförts på allvar förrän nu i samband med att han blivit så sjuk. Det är inte rimligt att någon sitter häktad i åratal, det strider mot FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna.
Statsminister Stefan Löfven träffade enligt SVT Etiopiens premiärminister i Israel i samband med förre presidenten Shimon Peres begravning i slutet av september. Han tog då upp Fikru Marus fall och krävde att rättsprocessen ska hanteras skyndsamt. Därefter har Etiopiens ambassadör kallats två gånger till Utrikesdepartementet för att diskutera Fikru Marus fall.
– Tyvärr vet vi inte hur detta kommer att sluta, det kan ju sluta på alla möjliga olyckliga sätt. Han behöver snabbt komma hem och få ordentlig vård, han behöver opereras. De har sagt att de inte klarar det därnere, de har inte utrusning eller läkarkapacitet för att klara en sådan operation, säger Hans Bagner.
Fikru Maru bor i Sverige och utbildade sig till kardiolog här, men kommer ursprungligen från Etiopien. Han startade Addis Cardiac Hospital 2006 och arbetade där till och från.
Hans Bagner berättar att när Fikru Maru vid ett tillfälle kom till Etiopien med enklare sjukvårdsutrustning till ett värde av några tusen dollar, blev han oense med en tulltjänsteman om värdet på varorna varför dessa blev kvar i tullen. När han vid ett senare tillfälle försökte få med sig dem blev han gripen och häktad, misstänkt för varusmuggling. Han släpptes fri mot borgen, och åklagaren lade senare ned målet.
Men det tog inte slut där. Fikru Maru misstänktes nu för att ha mutat tullministern att utöva påtryckningar på åklagaren att lägga ned fallet och blev anklagad för medverkan till korruption. Enligt rätten borde han ha förstått att det var något skumt med att åtalet lades ned och ska nu bevisa sin oskuld.
– Det är väldigt svårt för oss andra att förstå vad han skulle ha gjort när åtalet lades ned. Han tycker ju själv att åtalet var helt obefogat och att åklagaren fattade ett korrekt beslut, säger Hans Bagner.
Vid ett tillslag i maj 2013 mot tullministern och vice tullministern, misstänkta för korruption, fängslades 70–80 personer, bland annat den åklagare som hanterat Fikru Marus fall samt Fikru Maru själv. Åklagaren släpptes fri mot att han vittnade i rättegången. Där sa han att han utsatts för starka påtryckningar att lägga ner fallet. I samband med det pekade ett vittne ut Fikru Maru som en av dem som skulle ha försökt muta tullministern.
Till saken hör att det, enligt Hans Bagner, därefter kommit en ny lag i Etiopien som innebär att smuggling av varor till ett värde under 10 000 dollar inte längre tas upp i domstol utan avgörs med ett bötesföreläggande. Denna lag ska gälla retroaktivt och alltså omfatta Fikru Marus ärende.
– Det här fallet skulle aldrig ens ha hamnat i en domstol, säger Hans Bagner.
Fikru Maru satt häktad i nästan två år innan det blev en rättegång. Då fanns det hopp om en dom nästan direkt, men den har skjutits upp gång efter gång.
– Nu har vi fått nya datum i princip varje månad sedan mars 2015, säger Hans Bagner.
– Mycket kan vara tillfälligheter, men ibland har man lite svårt att tro att det kan vara det. De kanske inte är intresserade av att detta ska bli uppklarat.
Finns någon annan anledning, har Fikru Maru gjort något som gör att detta drar ut på tiden?
– Det här är enligt min mening resultatet av motsättningar inom regeringen: man vill bli av med tullministern och vice tullministern. Samtidigt är det ett sätt att bemöta anklagelser från omvärlden att inte ta itu med korruption. Om det nu blir så att det stora tillslaget faller ihop kanske det kan bli konsekvenseer som en domstol inte vill bli indragen i. Ingen vill ta ansvar för det här utan bara skjuter på detta och hoppas att det händer något så att man slipper ifrån problemet, säger Hans Bagner.
Läs fler artiklar:
Återigen uppskjuten dom för Fikru Maru
Fikru Marus dom uppskjuten på nytt