När den nya patientsäkerhetslagen träder i kraft vid årsskiftet upphör systemet med möjlighet för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att dela ut disciplinpåföljder till legitimerad personal som gjort fel i sitt yrkesutövande. Men som Läkartidningen kunde berätta i mitten av september ( LT nr 38/2010, sidan 2223) har HSAN i princip redan slutat att dela ut disciplinpåföljder, även då den slår fast att en yrkesutövare har gjort fel.
Anledningen är enligt HSAN:s generaldirektör Aud Sjökvist disciplinpåföljdernas straffliknande karaktär som gör att det ur juridisk synvinkel är rimligt att låta lagändringen, med slopade disciplinpåföljder, slå igenom redan nu. Nämndens tre alternerande ordförande har enats om denna linje, men nu står det klart att det finns nämndledamöter som tycker att det här är en dålig idé.
I flera beslut har flera olika ledamöter reserverat sig mot beslutet med motivet att det inte finns något stöd i övergångsbestämmelserna eller i propositionen som ligger bakom den nya lagen för att HSAN skulle kunna sluta tillämpa delar av den gällande lagen redan nu.
Ett exempel är ett fall där en 27-årig kvinna sökte vårdcentralen för hjärtklappning, andnöd och magsmärtor. Hon hade också både en tid före och dagen efter haft gynekologkontakt för svåra svampinfektioner i underlivet. Vid vårdcentralsbesöket verkade patienten stressad och mycket trött. Blodtryck, puls och bukstatus bedömdes normala, och en AT-läkare ställde diagnosen paniksyndrom och uppmanade patienten att uppsöka gynekolog för utsättning av p-piller. Ett par dagar senare dog patienten i vad som antas vara sviterna av en obehandlad och odiagnostiserad diabetes mellitus. Fadern anmälde flera yrkesutövare till HSAN, som i sitt beslut är kritisk till AT-läkarens handläggning. Hon borde enligt HSAN mer noggrant uteslutit somatiska sjukdomar, och detta skulle enligt den nuvarande lagstiftningen ha resulterat i en disciplinpåföljd. Men med anledning av den förestående lagändringen prickas inte läkaren (HSAN 2509/09). De nämndledamöter som opponerade sig mot beslutet påpekar att en konsekvens blir att yrkesutövare kommer att sakna möjlighet att överklaga beslutet, eftersom det inte finns någon påföljd att överklaga, något som strider mot grundläggande rättssäkerhetskrav. Även Socialstyrelsen är kritisk mot nyordningen och har hittills överklagat tre ärenden till förvaltningsdomstolen, dock än så länge inte det refererade. Styrelsen påpekar att den nuvarande lagen ska tillämpas så länge den är gällande, vilket innebär att disciplinpåföljd ska utdömas när förutsättningarna för att ålägga disciplinpåföljd är uppfyllda.
– Men i inget av fallen har Socialstyrelsen kommenterat disciplinpåföljdens straffliknande karaktär, det som vi anser är själva grunden för vårt handlande, säger Aud Sjökvist.
Publicerad:
Läkartidningen 43/2010
Lakartidningen.se