Titrerad syrgasbehandling sänker dödligheten i akuta exacerbationer av KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) och bör bli prehospital rutinbehandling när KOL misstänks. Det visar en randomiserad studie publicerad i BMJ.
Det är väletablerat att man inte bör ge syrgas i för hög koncentration till patienter med känd KOL. Syrgastillförsel i höga halter kan nämligen inducera försämrad minutventilation och har hos dessa patienter kopplats till bland annat sämre överlevnad. Dock är det inte ovanligt att syrgas ges i högt flöde prehospitalt mot andfåddhet, trots att andfåddhet kan vara ett symtom på KOL. Nya riktlinjer för prehospital behandling med syrgas har därför utfärdats, men evidens från randomiserade prövningar har saknats.
En australisk studie randomiserade därför patienter med akut andfåddhet och symtom på möjlig KOL-exacerbation till att få prehospital syrgasbehandling: antingen i högt flöde (8–10 l/min) eller titrerad till 88–92 procent i saturation. 405 patienter (69 år i snitt) ingick i studien, som inte var blindad. 214 patienter (53 procent) bekräftades senare ha KOL. Bland patienterna med bekräftad KOL dog 11 i högflödesgruppen (9 procent) men endast 2 i titreringsgruppen (2 procent). Titrerad syrgasbehandling minskade risken för död prehospitalt eller på sjukhuset med 58 procent för alla patienter (relativ risk 0,42; 95 procents konfidensintervall, KI, 0,20–0,89; P = 0,02). Bland patienterna med bekräftad KOL minskade dödligheten med 78 procent (relativ risk 0,22; 95 procents KI 0,05–0,91; P = 0,04).
På ledarplats anser man att studiens resultat är robusta och att prehospital titreringsbehandling bör bli den nya etablerade standardmetoden (gold standard) för att hantera KOL-exacerbationer. Man konstaterar även att rutinmässig högflödesbehandling med syrgas i allmänhet bör undvikas i det akuta skedet och i stället begränsas till patienter med konstaterad hypoxemi.
Publicerad:
Läkartidningen 46/2010
Lakartidningen.se