Endast hälften av svenska operationskliniker registrerar postoperativa infektioner. Det skriver Strama i ett pressmeddelande om en ny studie. Ofta saknas systematisk övervakning och uppföljning helt. Anledningen kan bland annat vara att det är svårt att upptäcka och registrera infektioner som visar sig först efter det att patienten lämnat sjukhuset.
I den nya studien, som Strama har gjort i samarbete med Socialstyrelsen, har man kombinerat data från Patientregistret och Läkemedelsregistret för att undersöka antibiotikaanvändning efter ljumskbråcksoperationer som en möjlig indikator på postoperativ infektion.
Det visade sig att risken för att få antibiotika som används för hud- och mjukdelsinfektioner inom en månad var förhöjd i den grupp om 8 856 män som studerades. Riskökningen var i samma storleksordning som den rapporterade frekvensen av postoperativa infektioner i Svenskt bråckregister och en Cochraneanalys. Det tyder, enligt pressmeddelandet, på att registerkombinationen skulle kunna vara en tidsbesparande uppföljningsmetod.
Abstrakt går att läsa på: .

Stridh Ekman G, Ringbäck Weitoft G, Nyrén O, Dickman PW, Ericsson Ö, et al. National surveillance of surgical site infection trough register-based analysis of antibiotic use after inguinal hernia repair. Br J Surg. 2010; 97(11):1722-9
.