– Den produktionspress som finns i sjukvården i dag gör att läkare lätt uppfattas och uppfattar sig som en person vid ett löpande band. Det är väldigt viktigt att Läkarförbundet arbetar för att lyfta läkarens professionella roll visavi patienterna. Där ingår frågan om läkarnas ledarskap. Läkare måste vara med och styra, både när det gäller att leda verksamheter och när det handlar om att ta ett mer övergripande ansvar genom att engagera sig i frågor som rör sjukvårdens utveckling, organisation och finansiering, säger Marie Wedin.
För att medlemskap i Läkarförbundet ska kännas angeläget för alla landets läkare, oavsett var man verkar, anser Marie Wedin att man måste bli bättre på att lyssna på kritik och behov från alla läkare.
– Men för det behövs det starka lokala organisationer som kan fånga upp frågor från medlemmarna. Det är också viktigt att man rekryterar förtroendevalda till det centrala arbetet från olika delar av förbundet, säger Marie Wedin, som i stället för vikta mandat till CS gärna ser att valberedningen får en mer framträdande roll.

Läkarförbundets kansli arbetar sedan årsskiftet på uppdrag från fullmäktige med en utredning som rör förbundets framtida organisation. En viktig fråga är hur man ska möta regionaliseringen på arbetsgivarsidan och den alltmer diversifierade arbetsmarknaden. Marie Wedin tror att organisationsstrukturen kan behöva ändras för att svara mot framtidens behov.
– När landstingen går samman och skapar regioner kan det behövas en starkare läkarfacklig organisation på regional nivå. Det behöver inte betyda att man går samman, men man kan behöva samarbeta bättre mot den gemensamma motparten. Vi har också en ökad mängd läkare som arbetar utanför den offentligt drivna sjukvården. Vi måste kunna representera och ge service även åt dem och det kan vi inte i dag.
Bör kravet på obligatoriskt medlemskap i en lokal- och en yrkesförening vara kvar?
– Tills vidare bör obligatoriet vara kvar. Att börja med frågan om medlemskap innan man har kommit fram till hur organisationen ska se ut vore att börja i fel ände.

Den långa erfarenheten, både av läkaryrket som sådant och av fackligt arbete, framhåller Marie Wedin som sin viktigaste tillgång som ordförandekandidat.
– Dessutom tror jag att jag betraktas som rätt tydlig, något jag hoppas kunna använda mig av såväl utåt som i det interna arbetet.
Den professionella och fackliga erfarenheten är också det som Marie Wedin anser skiljer henne mest från hennes motkandidat.
– Jag har sett de stora förändringar som sjukvården genomgått de senaste 20 åren. Det är ett perspektiv jag tror jag kan ha stor nytta av.

Mest stolt i sin fackliga gärning är Marie Wedin över att ha bidragit till att sätta fokus på läkares särskilda roll som medicinska experter.
– Det var en tid när man skulle se läkare som en yrkeskategori bland andra i vården. Där har det vänt och det tycker jag att jag har haft del i.
Att Marie Wedin, samtidigt som hon varit vice ordförande i Läkarförbundet, varit Sjukhusläkarföreningens ordförande är inte okontroversiellt. Hon har kritiserats för att framför­ allt företräda ett sjukhusläkarperspektiv.
Kan dina dubbla uppdrag ha gjort att medlemmar haft svårt att förstå när du uttalar dig som sjukhusläkarnas ordförande och när du gör det som vice ordförande i Läkarförbundet?
– Jag kan förstå att folk tycker det. Men om jag inte hade varit ordförande för sjukhusläkarna hade jag inte kunnat delta i debatten och skaffat erfarenheter som jag gjort under de här åren. Men att jag bara skulle representera sjukhusläkarna som ordförande finns det ingen risk för. Blir jag vald till ordförande för Läkarförbundet kommer jag att verka som sådan.

Fakta Marie Wedin

Ålder: 55 år
Bor: Helsingborg
Legitimerad: 1983
Specialitet: Ortopedi
Arbetsplats: Ortopedikliniken, Helsingborgs lasarett

Aktuella uppdrag:
Förste vice ordförande i Läkarförbundet
Ledamot i förhandlingsdelegationen
Ordförande i Arbetslivsgruppen
Ordförande i Sjukhusläkarföreningen

Facklig bakgrund:
Ordförande för Helsingkrona överläkarförening 1994–1998
Ordförande i Nordvästra Skånes läkarförening 1999–2005
Ledamot i Läkarförbundets centralstyrelse 2000–

Läs även
Heidi Stensmyren: Har arbetat med många frågor inom förbundet
Vem ska leda Läkarförbundet? ?– fler artiklar!