Kolorektal cancer är lämplig för screening, då sjukdomen medför hög sjuklighet och risk för tidigare död. Sjukdomen är dock botbar vid tidig upptäckt. Populationsbaserad screening med guajak-baserat fekalt ockult blodtest (Hemoccult) har i randomiserade, kontrollerade studier minskat den sjukdomsspecifika dödligheten med i genomsnitt 16 procent.
I Finland implementerades år 2004 ett allmänt screeningprogram med Hemoccult-provtagning vartannat år. I den refererade artikeln redovisas resultaten från den första provtagningsomgången där 126 000 60–64-åringar randomiserades till screening eller kontroll. Ett brev med information och ett test-kit skickades hem till alla i screeninggruppen, och deltagare med positivt test genomgick kompletterande koloskopi. Samtliga följdes sedan upp i det finska Cancerregistret till datum för eventuell kolorektalcancerdiagnos eller till nästa provtagning (i genomsnitt 23 månader).
Över 70 procent av de tillfrågade deltog i screeningen, och hos 8 procent med positivt test upptäcktes invasiv kolorektalcancer vid screeningtillfället eller under uppföljningstiden. Drygt hälften upptäcktes tidigt och var potentiellt botbara (stadium I–II). Därutöver observerades att Hemoccult-testen var negativa i 27 procent av cancerfallen.
Det väldesignade finska programmet möjliggör adekvat vetenskaplig utvärdering av screening av en medelriskbefolkningen i rutinsjukvården, och ett 70-procentigt deltagande är internationellt sett högt. Författarna menar att screening med Hemoccult leder till att man finner en högre andel cancer i tidigt stadium (positivt Hemoccult 52 procent mot kontrollgruppens 38 procent, P = 0,19). Totalt sett fann de dock ingen skillnad mellan screening- och kontrollgrupperna. Det beror sannolikt på att resultaten efter första provtagningsomgången endast demonstrerar prevalent cancer vid screeningprogrammets start. Framtiden får utvisa programmets effekt på stadiumfördelning och mortalitet i kolorektal cancer.
Det är oroande att mer än var fjärde kolorektal cancer som diagnostiserades bland deltagarna under uppföljningstiden föregicks av negativa Hemoccult-test. Andelen intervallcancer – som diagnostiserades i intervallet mellan två provtagningar – kan minska genom årlig screening alternativt byte till en mer känslig testmetod (högre sensitivitet), vilket dock inte bör ske på bekostnad av det höga deltagandet.
Sigmoideoskopi har högre sensitivitet och har vid screening visat dubbelt så stor effekt på dödligheten i kolorektal cancer och dessutom minskad incidens genom att man tar bort adenomatösa polyper vid undersökningen. Det är dock oklart om följsamheten i rutinsjukvården är lika god som vid Hemoccult-screening, varför det vore önskvärt att man inom ramen för programmet genomför en randomiserad studie för att utvärdera detta.