Barn var hörselnedsättning upptäcks direkt i samband med födelsen har förbättrad språkutveckling och livskvalitet än barn med en nedsättning som upptäcks först då barnet är 9 månader gammalt. Det visar en uppmärksammad studie, presenterad i JAMA.
Studien har gjorts i Nederländerna, och bakgrunden är att det i många västländer införts hörselundersökning av nyfödda barn (före 2 veckors ålder) i stället för att låta barnen genomgå undersökningen först då de är närmare 1 år. Evidensen inom fältet är dock begränsad, vilket föranlett den nu aktuella undersökningen. Under 2002–2005 infördes successivt screening för hörselnedsättning redan i samband med födelsen. Tidigare hade man undersökt barnen först när de var 9 månader gamla. Författarna har sedan tittat på hur barnens språkutveckling, motoriska utveckling och allmänna tillstånd såg ut då de var mellan 3 och 5 år och undersökt om det fanns några skillnader beroende på när barnen genomgick hörselundersökningen.
Samtliga barn som föddes i Nederländerna åren 2003 till och med 2005 har ingått. Totalt föddes 335 560 barn i delar av Nederländerna där alla barn genomgick hörseltest i samband med födelsen. Under samma period föddes 234 826 barn i delar av landet där hörseltestet i stället gjordes då barnet var i 9-månadersåldern. För samtliga barn gäller att då man upptäckte en hörselnedsättning remitterades barnet till en audiolog för fortsatt uppföljning och behandling.
Författarna gjorde en uppföljning av barnen och tittade på hur många barn som diagnostiserats med permanent hörselnedsättning före 5 års ålder. Det visade sig att 263 av barnen som screenats då de var nyfödda fått en sådan diagnos. Det motsvarar 0,78 promille av samtliga i gruppen. Andelen var på samma nivå, 0,73 promille, i gruppen som screenats då de var 9 månader. Författarna har sedan gjort en uppföljning av 301 barn med diagnostiserad hörselnedsättning, motsvarande 69 procent av alla barn med diagnostiserad hörselnedsättning. Det visade sig att nivån av hörselnedsättningen var likvärdig i båda grupperna, dvs oberoende av om barnen screenats vid födelsen eller efter 9 månader.
Man undersökte därefter 150 barn mer extensivt (80 screenade vid födelsen och 70 vid 9 månaders ålder). Undersökningen avsåg utveckling, vilket inkluderar social och motorisk funktion, samt generell livskvalitet. Resultaten kan sammanfattas med att barn som hörseltestats vid födelsen uppvisade högre poäng på samtliga nämnda parametrar.
Författarna tror att rönen kan appliceras på fler länder givet att man tittat på samtliga barn i ett visst land och under en viss period, vilket gör att jämförelsen mellan grupperna blir relevant.