Anestesiologen Heba Shemais, ordförande i ILIS, kommer vid föreningens årsmöte i början av nästa år att föreslå att föreningen avvecklas. Intresset, inte minst bland utländska läkare själva, är för lågt.
– Vi vet inte hur många medlemmar vi har haft. Medlemsavgifterna har betalats sporadiskt, säger Heba Shemais, som efter att tillträtt en chefstjänst vid anestesi, Södertälje sjukhus, tackar för sig.
Hon har inte längre tid.
– Jag har velat ge utländska läkare ett ansikte men har nu som verksamhetschef inte en sekund över, säger Heba Shemais, som på riksstämman på onsdagen medverkade i Läkarförbundets seminarium »Utländska läkare – en resurs för svensk sjukvård«, tillsammans med representanter från Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och landsting och Läkarförbundet.
– Som facklig representant är det tråkigt att se att utländska läkare fått sämre anställningsvillkor, sade inledningsvis Lena Ekelius, ordförande i Sylf, som modererade debatten.
Företrädare för vård, stat och landsting är överens om att språket är en grundförutsättning för att utländska läkare ska kunna ta sig in i svensk sjukvård. Men även kulturfrågor är viktiga. Riksrevisionsverket arbetar för närvarande med översyn av tredjelandläkare. Rapport väntas i februari.

Läs allt från medicinska riksstämman 2010:

Riksstämman 2010 – alla artiklar!