Kan bilirubin påverka risken för lungsjukdom? Det hävdas i en omfattande studie presenterad i JAMA. Forskning har indikerat att bilirubin skulle kunna ha antiinflammatorisk effekt och även verka antioxiderande. Därtill har djurstudier visat att bilirubin skulle kunna ha en potentiellt skyddande effekt mot lungsjukdomar. Mot den bakgrunden har författarna tittat på uppgifter från över en halv miljon människor och undersökt sambandet mellan bilirubin i serum och KOL, lungcancer och mortalitet.
Materialet kommer från en brittisk primärvårdsdatabas och omfattar 504 206 vuxna individer. Ingen av dem hade känd leversjukdom eller hemolytisk sjukdom. Studien omfattar perioden 1988–2008, och deltagarnas serumnivåer av bilirubin har relaterats till om de sedan insjuknat i KOL eller lungcancer alternativt avlidit, samtliga dödsorsaker sammanräknade. Totalt drabbades 1 341 individer av lungcancer och 5 863 av KOL medan 23 103 avled, vilket innebär en incidens på 2,5, 11,9 respektive 42,5 per 10 000 personår. För män noterades ett medianvärde för S-bilirubin på 0,64 mg/dl. För kvinnor var siffran 0,53 mg/dl. En ökning av bilirubinhalterna i serum på 0,1 mg/dl var förenlig med 8 procent lägre incidens av lungcancer för män och 11 procent lägre incidens för kvinnor. Tittar man på KOL var incidensen 6 procent lägre för män givet en ökning på 0,1 mg/dl. Vad gäller mortalitet var den 3 procent lägre för män givet motsvarande S-bilirubinökning. Snarlika resultat för KOL och mortalitet sågs för kvinnor.
Sammantaget visar studien således att ökade S-bilrubinnivåer, även inom normalintervallet, är förknippade med minskad risk för lungsjukdom och mortalitet. Författarna understryker att mer forskning behövs kring mekanismer genom vilka bilirubin skulle kunna skydda mot eller på annat sätt kunna kopplas till minskad risk för lungsjukdom.