LifeGene syftar till att kartlägga sambandet mellan hälsa, vårt sätt att leva, vår omgivning och våra gener. Genom att systematiskt följa en halv miljon svenskar under en lång följd av år är målet att skapa en resurs som ger forskare och på sikt övriga aktörer inom hälso- och sjukvården tillgång till nya data om vad som orsakar våra vanligaste sjukdomar och hur dessa kan förebyggas.
Unikt för studien är att målgruppen är i åldersspannet 0–45 år och att rekrytering av hela hushåll kommer att göras. Detta möjliggör forskning kring viktiga hushålls- och familjeaspekter, exempelvis spridning av infektioner och exponeringar rörande astma. Familjeaspekten är särskilt viktig när det gäller ärftlighetens inverkan vid komplexa sjukdomar. Kohorten kommer att möjliggöra studier av hur genetiska faktorer samspelar med våra levnadsvanor och vår miljö vad gäller vanliga sjukdomar som drabbar yngre individer mitt i livet. Exempel är olika infektioner, allergier, förslitningsskador, depression, utbrändhet eller stress, som kan orsaka stort lidande för drabbade och stora kostnader för samhället. Studiens utsträckning i tid gör det också möjligt att besvara de svåra frågorna om livsstilens och genernas betydelse vid sjukdomar som debuterar senare i livet.
Utformningen gällande provtagning, fysiska test, enkätfrågor och olika meto­dologiska frågeställningar har tagits fram i elva arbetsgrupper med specialistkunskaper inom olika forskningsområden, sammansatta av nationell och internationell expertis. Kombinationen av moderna statistiska ana­lysmetoder, effektiva IT-system och en provinsamling skräddarsydd för modern »-omicsforskning« ger förutsättningar för spjutspetssatsningar.
LifeGenes styrelse utgörs av fakultetsrepresentanter från Lund, Göteborg, Linköping, Stockholm, Uppsala och Umeå. LifeGene är en öppen resurs som ska kunna utnyttjas av forskare från samtliga medicinska discipliner samt möjliggöra effektiv translationell forskning. Mer information finns på .