– Jag är nöjd med utfallet. Läkemedelsstrategin formulerar ett förändringstryck genom att olika aktörer tilldelas ett specifikt ansvar för olika frågor, säger Mikael Rolfs.
För läkares del föreslås i strategin bland annat en bättre utbildning i läkemedelsfrågor, SK-kurser under ST-utbildningen. Men Mikael Rolfs hoppas även på mer genomgripande förändringar. Under lång tid har han förespråkat att Sverige likt många andra länder övergår till att förskriva läkemedelssubstans i stället för läkemedelsnamn:
– Den nationella läkemedelsstrategin tar oss ett steg närmare en generisk förskrivning. Den benar upp de steg som måste tas, från substansregister till lagändringar, säger han.
I princip skulle ett förslag till ändring vad gäller generisk förskrivning kunna läggas redan nästa år, påpekar Mikael Rolfs.
– Förarbetet med att se över lagstiftning/reglering måste börja nu för att inte ändring av lagstiftning ska försena införandet av just generisk förskrivning.
Innehåller den nationella strategin några nackdelar för läkarkåren?
– Det är oklart vad TLV:s (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket) möjlighet till att följa upp förskrivning ner på nivån enskild förskrivare är tänkt att leda till – vad för slags granskning och vad dessa uppgifter ska användas till.