Let’s talk balls« är höstens reklamkampanj från Bayer. Målgruppen är »män över 40 och deras partner«. Bayers syfte är att öka läkares testosteronförskrivning.
Reklammakarna knyter an till pubertala mansideal, där ­associationerna ska gå till »ballar« och drömmar om pungkulor stora som fotbollar. Den ena bollen är lätt punkterad, och därför uppmanas män som har »Mindre entusiasm, Ökat buk­omfång, Koncentrationssvårigheter, Mindre sexlust, Brist på energi«: »Om du känner något av dessa symtom, rådfråga en läkare om testosteronbrist«. Observera singularis »något«!
Den markeringen finns bara i annonser riktade till allmänheten, inte i annonsen i Läkartidningen 38/2011. Bayer vet förstås att dessa symtom för en läkare ofta är intetsägande, en del i symtombruset på en primärvårdsmottagning, och att det är helt andra symtom som är avgörande i sammanhanget. Men på allmänhetens okunskap kan man spela.
Bayer vågar inte stå som avsändare och därigenom avslöja sina kommersiella intressen och sitt undermåliga medicinska budskap. Bolaget gömmer sig bakom »ISMH, International Society of Mens Health«, som det stödjer ekonomiskt. Därigenom utmanar Bayer också det ­seriösa vetenskapssamhället.
Åtta allmänläkare påpekar [1] att Bayer genom att kamouflera sitt reklambudskap som hälsoupplysning i praktiken bryter mot EU:s förbud att marknadsföra receptbelagda läkemedel direkt till allmänheten. De skriver: »Testosteronbehandling av friska män har oklara effekter på lång sikt. Risk för prostatacancer, hjärtkärlsjukdomar och psykiska biverkningar är påtaglig. Bayers reklam innebär därför ett hot mot folkhälsan genom att uppmuntra förskrivningen av ett dyrt och potentiellt farligt preparat till ett stort antal friska män.«
Står vi läkare nu i begrepp att upprepa tidigare misstag, bl a den dödsbringande östrogenförskrivningen till kvinnor med diffusa symtom? Detta genom att dras in i Bayers populistiska utspel, där man till allmänheten påstår att 20 procent av männen över 50 år »kan ha ett lågt testosteronvärde«. Det är vi läkare, inte minst allmänmedicinare, som ska tackla de många män, som inbillats tro att hormonprov måste tas och att substitution av hormonbrist är en »mänsklig rättighet«.
Professor Lars Werkö, tidigare vice vd i Astra, sedermera SBU-ordförande, har i ett postumt utgivet kapitel [2] gjort upp med läkemedels­industrins försök att exploatera allt fler livsområden på ovetenskaplig medicinsk grund. Han skriver: »Företagens marknadsföring av sådana medel utnyttjar den praktiserande läkarens begränsade tid och kunskaper. Det är viktigt att skolmedicinens företrädare bevakar sådant tveksamt bruk.«
»Let the brain talk!«