Socialstyrelsen har gjort en inspektion i Gävleborgs landsting eftersom smittskyddsläkaren påpekat att verksamheterna inte anmäler enligt smittskyddslagen. Anmälningarna kommer sent, är ofullständiga, inkorrekta eller kommer inte alls. Och trots att smittskyddsläkaren uppmärksammade landstingsledningen på problemen redan i början av 2010 så kvarstod de i sådan utsträckning fortfarande ett år senare, att han ansåg att han inte kunde uppfylla sina förpliktelser, framför allt att förhindra ytterligare sjukdomsfall och bakteriespridning.
När Socialstyrelsen gjorde sin inspektion i september i år framkom att det fanns en okunskap i hela landstinget om hur anmälningarna ska göras. Smittskyddsläkaren har också stött på motstånd från läkare som anser att det inte är deras sak att anmäla. En attitydfråga alltså, som landstinget nu bearbetar inom ramen för sitt värdegrundsarbete. Dessutom togs vakansproblematiken, med bristande kontinuitet som följd, upp som bidragande orsak till bekymren med anmälningarna enligt smittskyddslagen.
Problem av mer praktisk karaktär lyftes också fram, som att det datoriserade systemet som laboratoriemedicin använder sedan ett par år tillbaka inte fungerar som avsett och att smittskyddsanmälningar försvåras då patienten inte har svenskt personnummer.
Socialstyrelsen anser att det är helt oacceptabelt att landstinget Gävleborg saknar ett enhetligt anmälningsförfarande enligt smittskyddslagen och är kritisk till att landstinget inte vidtagit kraftfullare åtgärder trots att smittskyddsläkaren påtalat problemen.
Socialstyrelsen kräver nu att en utförlig åtgärdsplan inklusive tidsplan redovisas senast den 2 december i år.