Som Läkartidningen tidigare berättat opererades den svenske hjärtläkaren Fikru Maru i Addis Abeba av ett svenskt läkarteam som på helt eget initiativ åkt ner för att hjälpa till.
– Det är helt enkelt så att familjen är bekant med en del folk från Göteborg och övriga landet. I och med att Fikru startat upp den här hjärtverksamheten i Etiopien är det många svenskar som varit där nere i omgångar och arbetat. Det var helt enkelt en förfrågan från hans familj. Om det skulle bli aktuellt med någon sorts behandling så tyckte de att det skulle kännas tryggt med någon form av svensk bemanning som komplement till den lokala sjukvårdspersonalen, säger Martin Silverborn, till vardags toraxkirurg på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och en av de tre svenska läkare som var med vid operationen.
Fikru Maru har varit fängslad i Etiopien sedan 2013 misstänkt för kännedom om mutbrott, vilket han också dömdes för tidigare i år. Under tiden förvärrades Fikru Marus hälsotillstånd och han vårdas sedan en tid tillbaka för en kollapsad lunga. Efter att domen förkunnats var förhoppningen att han skulle kunna bli frisläppt och transporterad till Sverige för vård och nödvändig behandling av lungan.
Fallet tog dock en ny vändning när en etiopisk åklagare väckte nytt åtal mot Fikru Maru där han anklagas för att ligga bakom en stor brand på det fängelse där han tidigare vistats. I och med det nya åtalet var risken att nödvändig operation och behandling skulle dröja ytterligare.
– Vi var faktiskt redan tidigare i höst i beredskap att behandla honom. Men precis när vi var på väg ner så blev det någon ny juridisk-diplomatisk vändning där det fanns en viss förhoppning om att han skulle kunna bli frisläppt. Därför avstod vi från behandlingen den gången. Sedan blev det av olika omständigheter inte så och då fick vi frågan igen om vi kunde tänka oss att komma ner, säger Martin Silverborn.
Hur gick operationen?
– Operationen gick bra. Den gjordes inte på exakt samma sätt som vi skulle ha gjort den i Sverige. Här hade vi gjort den med minimalinvasiv titthålsteknik. Den utrustningen fanns inte, så det blev en öppen, mer klassisk operation. Men absolut inget konstigt, det var ingen svår eller märkvärdig operation.
– Efteråt mådde han som man kan förvänta sig. Vi fick improvisera lite vad gäller smärtlindring. I Sverige har vi modernare former av blockader och smärtlindring. Där nere fick det bli lite gamla principer, en blandning av de smärtstillande läkemedel som fanns tillgängliga.
Operationen utfördes en måndagseftermiddag och de svenska läkarna åkte hem efterföljande tisdagsnatt.
– Vi ville ha 1,5 dygns observationstid i fall det skulle inträffa några allvarliga komplikationer direkt.
Martin Silverborn vill dock tona ner bilden av det var en operation som skedde »under radarn«, och att läkarteamet utförde behandlingen under falska namn. Tvärtom menar han deras besök var förannonserat på sjukhuset, och det var heller inga problem att få tillgång till Fikru Maru på sjukhuset trots att han är misstänkt för brott.
– Det var inte alls så att vi opererade under falska namn. Det är precis på samma sätt som när vi ibland har gäster från andra länder. För några månader sedan hade vi en besökande kirurg från Storbritannien hos oss som var med och opererade som en assistans, men med oss svenska läkare som ansvariga. På samma sätt här. Den lokale kirurgen, som vi känner lite sedan tidigare, var formellt ansvarig. Men han ville ha med oss på detta.
Fikru Marus nya åtal ska enligt uppgift tas upp vid en domstolsförhandling som är planerad till slutet av december.
Läs tidigare artiklar:
Fikru Maru opererades av svenskt läkarteam
Nya åtalet mot Fikru Maru: Misstänks för terrorbrott
Fortsatt svårt läge för Fikru Maru
Fikru Maru skyldig till brott enligt domstol i Addis Abeba
Fikru Marus dom uppskjuten på nytt