Blivande öron-, näs- och halsspecialister fick på 1960-talet lära sig att snus ger upphov till cancer under läppen. Men har någon sett ett enda fall? Det är inte så länge sedan det i massmedierna (efter en rapport från Statens folkhälsoinstitut och Karolinska institutet [1]) åter basunerades ut att snus ger cancer i munhålan. Sedan dess har EU granskat underlaget och funnit brist på evidens.
Så rapporterades att snus ger högt blodtryck, vilket visades gälla endast det systoliska trycket, alltså inte mer än den tryckökning som uppstår efter joggning eller sex. Cirka 1 miljon snusare har valt just snus som njutningsmedel, många av dem före detta rökare. Att gång på gång skapa oberättigad oro för så många är oetiskt. Tobaksindustrins manipulationer om cigarettmissbruket på 1950-talet har nog inte sin motsvarighet i snusbruket.
I LT 44/2011 [2] varnas åter för snusets vådligheter. Här skriver man att snus är vanebildande – vilken truism – och att snusare som genomlidit en hjärtinfarkt har en sämre långtidsprognos vid fortsatt snusande än icke-snusare. Efter många års letande har antisnuslobbyn funnit något att referera till. Men är det sant? Krävs inte ytterligare en studie av en oberoende grupp undersökare som kan verifiera fynden? Visst är det märkligt att snusarna inte löper ökad risk för infarkt och död i samband med infarkten.
Författarna föreslår nu att snusavvänjning skulle kunna ske med hjälp av läkemedlet Champix, trots att frekventa biverkningar som sömnstörning, magsmärta och illamående är väl kända. Signifikans i all ära, men resultatet imponerar inte. I noggrant kontrollerade studiegrupper slutade 45 procent att snusa, mot placebogruppens 34 procent. Om metoden överförs till verkligheten kan man anta att effekten blir ringa. Kostnaden för använd kur är 2 100 kr.
Plåster, tuggummin och sugtabletter innehållande nikotin är enligt Folkhälsoinstitutet [3] betydligt »hälsosammare« än cigaretter (och snus?). Läkemedelsindustrin tjänar storkovan – man höjer priset i takt med cigarettpriset. »Satsa på ett liv utan cigaretter«, heter det i en pågående kampanj från en av tillverkarna. Ganska oblyg kan tyckas. Vanebildande livet ut? Dags att i stället fokusera på dessa läkemedels inverkan på infarktprognos och fosterskador?
Publicerad:
Läkartidningen 06/2012
Lakartidningen.se