Frågan om läkares och tandläkares rätt att förskriva läkemedel har varit uppe till diskussion vid flera tillfällen under de senaste decennierna. Vid varje tillfälle har retoriken från professionens sida underförstått varit att förskrivningsrätten är en för alltid förvärvad rättighet som nästintill bör åtnjuta samma skydd som de grundläggande mänskliga rättigheterna.
I förra numret av Läkartidningen, under vinjetten Signerat, ifrågasätts ett uttalande från Socialstyrelsen i samband med en radiointervju om att det finns anledning att överväga om det är rimligt att läkares och tandläkares fria förskrivningsrätt oinskränkt ska gälla livet ut. Ifrågasättandet görs dels med hänvisning till förbudet mot åldersdiskriminering, dels – med hänvisning till en tillsynsrapport från myndigheten – genom att ifrågasätta om det finns belägg för att överförskrivning är kopplad till ålder.
Den fria förskrivningsrätten är inte någon grundläggande mänsklig rättighet, och den är inte heller på något annat sätt en odiskutabel rättighet som inte skulle kunna bli föremål för inskränkningar.
Eventuella inskränkningar ska givetvis inte utformas så att vissa individer utan sakskäl förnekas samma rättigheter som andra. Ett sätt, men det finns flera alternativ, är att koppla förskrivningsrätten till att förskrivningen bara får ske inom ramen för yrkesmässigt bedriven verksamhet. En sådan ordning skulle inte innebära ett stopp vid uppnådd pensionsålder.
Socialstyrelsen har inget färdigt förslag, vilket också underströks under den nämnda radiointervjun. Men Socialstyrelsen vill få till stånd en genomlysning av problemet med läkare och tandläkare som överförskriver narkotiska preparat – för problemet finns, det är inte litet och varje överförskrivande läkare/tandläkare kan ställa till med mycket stor skada.
Artikeln i Läkartidningen tar inte upp den andra frågan som lyftes fram under radiointervjun, huruvida det är rimligt att man som läkare/tandläkare kan förskriva narkotiska preparat till sig själv eller nära anhöriga. Jag ser fram emot en fortsatt diskussion i denna och i många andra frågor som rör målsättningen hög kvalitet och säkerhet i hälso- och sjukvården – ett mål som jag vet förenar oss alla.
Publicerad:
Läkartidningen 19/2012
Lakartidningen.se