Tidigare i vår valdes Emma Spak till ny ordförande i Sveriges yngre läkares förening, Sylf (se LT nr 12/2012). Hon efterträdde Lena Ekelius, som nu också lämnar CS.
Både förbundsordföranden Marie Wedin och andre vice ordföranden Ove Andersson, föreslås alltså väljas om på två år. Heidi Stensmyren, förs­te vice ordförande, är inte uppe till omval i år.
Inga övriga kandidater har nominerats av delföreningarna till ordförandeposten. Där­emot har det kommit in förslag på ytterligare två valbara kandidater till ledamöter i CS: Kenneth Lindahl, Västerås och Gunnar Sandberg, Göteborg.
Årets fullmäktigemöte kommer att fatta beslut om 12 motioner, betydligt färre än vid de senaste årens möten. Det kan förklaras av att det bara är ett halvår sedan mötet hölls senast, eftersom det i år flyttas från hösten, i praktiken december, till våren.

Bland motionärerna finns Sylf, som bland annat vill att Läkarförbundet ska sätta press på arbetsgivarna att annonsera ut ST-tjänster. I en annan motion yrkar Sylf på att förbundet ska verka för att provtjänstgöringsplatser för läkare från tredje land dimensioneras, och att förmedlandet av dessa platser samordnas, så att vägen till svensk legitimation underlättas. CS föreslår i sina motionssvar att fullmäktige ska bifalla dessa förslag. CS ställer sig också bakom motionären Kvinnliga läkares förening, som vill att Läkarförbundet ska redogöra för hur det går med arbetet för ett jämställt specialitetsval, något som förbundet lade upp en handlingsplan för 2008.

Läkartidningen har tidigare skrivit om CS proposition till fullmäktige med anledning av organisationsutredningen, se nr 17–18/2012.