I februari 2012 blev Seika Lee, nybliven specialistläkare i allmänmedicin, designer och »varumärke«, nummer 1 på listan över »mest omtalade just nu« i mode- och livsstilsmagasinet Plaza Kvinna. Läkare och designer eller designer och läkare? Det lutar åt det senare, men inte antingen–eller.
Seika Lee har specialistintyget i väskan, och efter intervjun följs vi åt en bit. Handlingarna ska vidimeras av notarius publicus på Villagatan 18, några dörrar bort från Läkarförbundets hus på nummer 5.
– Om det lyfter för mig som designer känns det ändå viktigt att ha kvar läkarrollen. Att skapa kläder handlar mycket om yta, form och detaljer, att lyfta slitsen på en kjol någon centimeter, eller sänka den, kan förändra uttrycket helt. Men jag behöver förankring, och på något sätt kommer därför läkarrollen alltid att finnas med.
Trots det färska specialistintyget är det varumärket som tar upp mest tid för Seika Lee just nu. Vår- och sommarkollektionen 2012 är släppt, ny webb med webbshop är under lansering, produktionen av höstkollektionen 2012 förbereds, och hon borde också vara i gång med att rita kläderna till vår- och sommarkollektionen 2013.
– Men jag är alldeles för sent ute som vanligt. Att komma i gång och rita en ny kollektion är en ganska besvärlig och orolig process för mig. Jag har svårt att få ner plaggen på papper trots att jag har helt klart för mig i huvudet hur de ska bli. Det är både lustfyllt och arbetsamt.
Det gäller att ta sig tid, konstaterar hon, och just tid tycks vara den enda anledningen till konflikt mellan hennes olika yrkesroller.
– Tidsmässigt finns det i dag en konflikt mellan läkaren och designern, men det är nog den enda. Det ena yrket väger inte mindre än det andra. Och när jag nu har förmånen att arbeta som konsultläkare är det möjligt att behålla förankringen till läkaryrket, som är ett fantastiskt hantverk. Det spännande i arbetet är att få ta del av andra människors liv, och kanske hjälpa dem. Det berikar. Jag hittade ett citat av Anton Tjechov nyligen; »medicinen är min äkta hustru, litteraturen min älskarinna«. Så känns det, och man vill ju ha allt. Jag tror kanske att det kliniska arbetet kommer att få ge vika på sikt. Men det vore synd att släppa taget helt.
Det var passionen för kläder, för plaggen i sig, som ledde till att Seika följde sin dröm att bli designer. Studier i Stockholm och Paris lade grunden till det egna märket, som hon startade med sin syster och helt enkelt döpt till »Seika Lee«.
– Jag är mitt eget varumärke, men det viktiga för mig är inte att synas själv, det är plaggen som ska exponeras. Men det är svårt att nå ut och jag måste satsa mer på det, på marknadsföring och försäljning. Det mesta som görs i Sverige i dag är ungt mode. Jag vill att mina plagg ska leva länge. Det känns viktigt att de som köper mina kläder tycker om dem, så att de också bär och vårdar dem länge. Mina plagg är stilrena, klassiska, tilltalande och funktionella, men också anpassade till sin samtid. För mig är rörelse och dynamik, både i tanke och rent fysiskt, viktiga ledord.
Ett annat känt varumärke, den amerikanske designern Ralph Lauren, har sagt »jag designar inte kläder, jag designar drömmar«, men för Seika handlar allt om »plagget«. Hon utgår från grundformen hos en byxa, klänning eller kavaj och funderar över hur hon tycker att de ska se ut. Grundformen av ett plagg kan som en stamcell i ett laboratorium utvecklas till något nytt och intressant genom Seikas intrikata skärningar. Vägen till den färdiga kollektionen kräver sedan planering, prioritering, aktiva val och (som för läkaren) förmåga att samarbeta med flera discipliner. Seika står för designen, men utan skickliga tillskärare och sömmerskor på hemmaplan och i fabriken i Italien där plaggen sys upp uppnås inte den kvalitet hon eftersträvar.
Seika Lees första kollektion lanserades 2008, och frågan är om hon känner sig etablerad som designer nu? Hon har redan fått ett internationellt omnämnande som »emerging talent« i italienska Vogues septembernummer 2011.
– Absolut inte. Jag känner att jag börjar hitta »mitt« formspråk, men det har tagit tid att lära sig branschen. Jag hade nog underskattat hur mycket hårt arbete som krävs inom modeindustrin. Det är flärdfullt och glamouröst, men också enormt mycket arbete som ligger bakom varje kollektion, varje plagg. Det gäller för alla designer, och jag vill absolut inte vara utan detta.