Läkarförbundets fullmäktige beslutade i december 2011 att mandatfördelningen i fullmäktige skulle utredas för att öka lokalföreningarnas inflytande.
En sådan omfördelning kan i princip göras på följande tre sätt:
• genom att minska MSF:s mandat
• genom att minska yrkesföreningarnas mandat
• genom en kombination av båda alternativen.
Det finns alltså ett tydligt motiv för att granska, ompröva och diskutera dagens mandatfördelning.
Mot denna bakgrund skrevs den ledare i Sjukhusläkaren som innehöll ett förslag till reducering av MSF:s mandat, dock med representation från varje studieort, och förslag om egna mandat för SÄL.
När det norska läkarförbundet samlas till landsstyrelsemöte den 22 maj i år kommer 141 delegater, ungefär lika många som samlas till det svenska läkarförbundets fullmäktige den 1 juni. I Norge representeras de medicine studerande av sex delegater, de äldre läkarna har två. I Sverige har MSF tolv delegater. SÄL saknar egen representation men får på nåder låna ett mandat av Sjukhusläkarna.
Det kan inte vara rimligt att äldre kollegor med år av erfarenhet inte har någon representation i Läkarförbundets fullmäktige. Intresset hos äldre läkare för att arbeta efter 65 eller 67 år ökar. Många väljer att gå ut ur och tillbaka in i arbetslivet med pensionen som bas, vilket ställer krav på flexibilitet från förbundets sida. År 2010 var det ungefär 1 200 läkare som arbetade hel- eller deltid efter 65 års ålder och år 2011 drygt 1 500. Ökningstakten är alltså betydande i de stora ålderskullarna som nu passerar 65 år.
Människor i Sverige lever längre och är friskare och mer aktiva än någonsin tidigare. Det medför en ökad möjlighet för läkare att fortsätta att arbeta efter 65. Svensk sjukvård är i stort behov av den resurs som dessa läkare utgör, vilket i dag är särskilt tydligt inom bristspecialiteter som allmänmedicin, patologi, psykiatri och röntgen. Samtidigt får arbetslivet en helt annan karaktär med nya frågeställningar och problem som SÄL under flera år intresserat sig för och drivit inom förbundet. Det gäller till exempel receptförskrivning, fortbildning, anställningsförhållanden, arbetsmiljö och löneförhållanden. För SÄL är pensionsfrågorna dessutom väldigt viktiga att driva, vilket på sikt har betydelse för alla våra yngre kollegor.
Precis som medicinstudenter och yngre läkare har sina specifika problem som MSF och Sylf driver inom förbundet, så har de äldre läkarna det också. Ett mer aktivt inflytande för SÄL i det centrala fackliga arbetet skulle också ge förbundet en viktig rekryteringspotential, då många äldre läkare i dag ifrågasätter det meningsfulla med ett fortsatt medlemskap.
Att studera är således en roll i livet med sina specifika problem och att jobba som läkare något helt annat.
Med sina tolv mandat tenderar MSF att av och till få en vågmästarroll i fullmäktige som inte är rimlig med tanke på den begränsade insikt och erfarenhet en student har om den kommande yrkesrollen.