– Vi tycker att det är angeläget att samla verksamheterna under professionens kunskap och inflytande i frågorna.
Det säger Håkan Wittgren, vd i Sveriges läkarförbund.
I augusti beslutade regeringen att administrationen av SK-kurser skulle flyttas från IPULS (Institutet för professionell utveckling av läkare i Sverige AB) till Socialstyrelsen, se LT nr 36/2012. Därmed försvann de statliga anslagen till institutet och även de ekonomiska förutsättningarna att driva institutet vidare, varför man beslutade lägga ner IPULS vid årsskiftet.
Därefter har IPULS övriga verksamheter hängt lite i luften. I går, den 6 december, beslutade Läkarförbundets centralstyrelse att förbundet ska göra ett försök att självt ta över hanteringen av kurskatalogen, kurscertifiering, CME-ackreditering och granskningsverksamheten, de så kallade SPUR-inspektionerna.
Håkan Wittgren kallar beslutet för ett inriktningsbeslut eftersom det fortfarande kvarstår en del oklarheter.
– Det handlar om att hitta förutsättningar för ett övertagande, och det finns naturligtvis vissa affärsmässiga osäkerheter.
Processen har gått hastigt, det var inte ens fyra månader sedan nedläggningsbeslutet fattades.
– Vi gör vad vi kan med alla medel för att säkra de här verksamheterna, men det har gått väldigt fort. Vi vill driva verksamheterna vidare och naturligtvis utveckla dem, men det måste ske i dialog med intressenterna.