Polisanmälan gjordes efter att en reporter på Länstidningen i Södertälje kontaktat Sven Klaesson, chefläkare på Södertälje sjukhus, för en kommentar till en artikel som tidningen arbetade med gällande livsuppehållande behandling. I samband med detta ska reportern ha visat ett avidentifierat utdrag ur en journal och uppgivit att man hade tillgång till ytterligare ett 30-tal liknande dokument.
– Det är förstås inte ok att någon från sjukhuset lämnat ut journalutskrifter. Det är ett allvarligt brott, både mot journallagen och sekretesslagen och det måste vi polisanmäla. Sedan är det polisens uppgift att bedöma anmälan och ta ställning till om man vill utreda det, sa Sven Klaesson till Länstidningen i Södertälje den 27 juni.
Offentliganställda har en långtgående frihet att meddela uppgifter till media. Men den är inte obegränsad. Man får inte lämna ut handlingar som innehåller sekretessbelagda uppgifter. Patientuppgifter får inte heller lämnas ut muntligt, eftersom de omfattas av tystnadsplikten.
I det aktuella fallet uppges att känsliga uppgifter har varit maskerade. Men även att lämna ut en avidentifierad journal kan vara brottsligt, enligt journalisten och tryckfrihetsexperten Nils Funcke.
– Rör det en enskild patient då är det det omvända skaderekvisitet som gäller, det vill säga att sekretess är huvudregeln och offentlighet undantaget, och då har sekretessen företräde före ett eventuellt utlämnande, säger Nils Funcke till Dagens Medicin.
Omvänt skaderekvisit innebär att man bara får lämna ut uppgiften om det är helt säkert att ingen kan lida skada. Om det bedöms att någon skulle ha kunnat komma till skada kan det alltså ha varit brottsligt att lämna ut journalerna, trots att de varit maskerade.
Sven Klaesson uppger till Dagens Medicin att man kommer att bistå polisen genom att ta fram loggutdrag från journalsystemet. Enligt Nils Funcke är det normala straffet böter för den typ av brott det kan vara fråga om i det aktuella fallet.