– Se där ja – igen! Vi åker lite upp och ner, säger Anette Sätherberg, Landstinget i Värmlands kontaktperson för AT i Torsby, när Läkartidningen ringer för att gratulera till det rejäla klivet uppåt.
Hon berättar att sjukhuset har skärpt till handledningen av AT-läkare och tryckt på hur viktig den är, eftersom den kanske ibland har fått stryka på foten på grund av tidsbrist tidigare.
En annan viktig nyckel till framgången är AT-studierektorn Lars Thornström, anser hon.
– Han gör ett väldigt bra jobb och är noga med att allt ska gå rätt till. Han har själv gjort AT i Torsby och jobbar alltså utifrån egna erfarenheter och utifrån vad han själv ville ha då, säger Anette Sätherberg.
Samtidigt vill hon inte dra alltför stora växlar på att Sjukhuset i Torsby nu tagit sig upp till topp tio. Under de senaste åren har sjukhuset haft så skilda placeringar på AT-rankningen som plats sju under 2014 och plats 67 under 2015, förutom förra årets placering som alltså blev nummer 37.
– Vi tycker ju att det här kanske inte riktigt visar den sanna bilden, oavsett om vi hamnar jättehögt eller jättelågt. Har man få svarande så kan en enda dålig placering på en klinik få stort genomslag. Men resultaten är ju så och det får man förhålla sig till.
Varför ska man göra AT på Sjukhuset i Torsby?
– Man får lära sig väldigt mycket. Man får ha egna jourer så att man verkligen lär sig både akuten och avdelningarna. Man får mycket ansvar, men ändå ett bra bakjoursstöd, säger Anette Sätherberg.
– Man blir helt enkelt en duktig doktor när man gör AT på ett mindre sjukhus eftersom man får göra en massa saker som man kanske inte får på ett större sjukhus, fortsätter hon.
Läs också: