Som Läkartidningen tidigare berättat har läkarföreningen hotat att lämna in en 6:6a-anmälan angående arbetsmiljön inom vuxenpsykiatrin vid Länssjukhuset Ryhov. Tidigare har både Vårdförbundet och Kommunal lämnat 6:6a-anmälningar till Arbetsmiljöverket angående arbetsmiljön på psykiatriska intensivvårdsavdelningen.

I dessa kopplades problemen direkt till bristen på fasta läkare, vilken gjort att övrig personal fått ta ansvaret för kontinuiteten. Enligt en källa till Läkartidningen slutade fyra långtidsanställda hyrläkare i förtid strax före sommaren, vilket i sig var i protest mot att sju fasta läkare sagt upp sig eller blivit långtidssjukskrivna utan att ersättas fullt ut.

Vid ett samverkansmöte nyligen meddelade arbetsgivaren att verksamhetschefen fick lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan 18 september. En tillförordnad verksamhetschef har ett uppdrag som sträcker sig till 31 mars nästa år, för att ge arbetsgivaren god tid att hitta en permanent verksamhetschef.

I läkarföreningens krav på åtgärder fanns att arbetsgivaren skulle genomföra djupintervjuer med både läkare som slutat och som fortfarande arbetar kvar för att komma till botten med orsakerna. Arbetsgivaren har valt att bara intervjua de som varit kvar, men resultaten av intervjuerna har ännu inte redovisats.

– Personalomsättningen har haft en hel del olika orsaker, men man kan väl säga att verksamhetschefen varit en stark bidragande orsak till att folk har slutat, säger huvudskyddsombudet och läkaren Thorun Frennvall.

Har någon annan åtgärd redovisats?

– Nej, faktiskt inte.

Är du nöjd nu?

– Ja, det är jag väl egentligen, säger Thorun Frennvall och fortsätter:

– Majoriteten av läkarna känner sig nöjda, även om det fanns några som tyckte annorlunda. Jag kan uppleva att det bildats läger och att man behöver bli ett »vi« igen. Man känner större tillförsikt och att man ska jobba framåt och ta sig igenom detta.

Thorun Frennvall säger att som hon har förstått det är även huvudskyddsombuden för Vårdförbundet och Kommunal nöjda med åtgärden.

Tror du att det här kan stävja utvecklingen med läkare som slutar?

– Ja, det tror jag faktiskt. Jag tror att det kan bli bra på kliniken om de bara får arbetsro och att man så småningom kan rekrytera en bra verksamhetschef. Sedan kan jag tycka att det var tråkigt att det gick som det gick.

Ledningsstaben för Psykiatri, rehabilitering och diagnostik skriver i ett mejl till Läkartidningen att de inte uttalar sig i ett enskilt ärende gällande en medarbetare, och de poängterar att det är förordnandet som verksamhetschef som avslutats, inte personens anställning. Någon särskild insats i övrigt för att förbättra arbetsmiljön görs inte nu.


Läs även:

Läkarförening vill ha svar om läkarflykt

Larm: Brist på fasta läkare hotar patientsäkerheten på psykavdelning