I ett yttrande gällande budgeten för nästa år ska Södersjukhusets tidigare vd Tomas Movin enligt Svenska Dagbladet ha lagt ut texten och talat klarspråk om sjukhusets tuffa ekonomiska läge, svårigheterna att rekrytera personal och utmaningen i att ta emot ett stort antal nya patienter från Karolinska universitetssjukhuset.

Dessutom varnade han för att brist på resurser och personal inom kort kan komma att innebära patientsäkerhetsrisker.

En tid efter yttrandet meddelade landstingsdirektören Malin Frenning att det behövs ett nytt ledarskap vid sjukhuset, att Tomas Movin flyttats till en ny tjänst centralt i landstinget och att en ny sjukhus-vd tillsatts.

Det beslutet tolkas av flera läkare på Södersjukhuset (Sös) som en petning och att landstinget tystar ner en kritisk chefsröst.

– Förtroendet raseras när man tystar en chef som vågar säga som det är, säger Clara Strömberg, ordförande i läkarföreningen på Södersjukhuset, till Svenska Dagbladet.

Malin Frenning håller inte med om att Tomas Movin petats från sitt uppdrag på grund av det kritiska yttrandet. Till Svenska Dagbladet uppger hon att det handlar om att man nu går in i en ny fas och att man då behöver ett nytt ledarskap med stark genomförandekraft, samt att hon tagit beslutet efter en dialog med Tomas Movin.

På tidningens fråga om hur hon ska få tillbaka läkarföreningens förtroende svarar Malin Frenning:

– Det är första gången jag hör att de reagerat så starkt på Sös, men de får gärna ha en dialog med mig. Men också ge den nye vd:n en chans.

Läs också:

Läkare på Södersjukhuset säger upp sig efter ökad schemaläggning