I skrivande stund har 111 796 personer skrivit på uppropet, vilket har målet att få 120 000 namn. Bland underskrifterna finns också representanter för Sveriges läkarförbund och World Medical Association.
66-årige Fikru Maru kom som flykting till Sverige 1975, och här har han utbildat sig till, och arbetat som, hjärtläkare. I samband med en resa till Etiopien, där han startat en hjärtklinik, greps han 2013 misstänkt för mutbrott. Anklagelsen har av hans advokater dömts ut som en del i ett politiskt spel i landet, och efter många uppskjutna rättegångstillfällen frikändes han i maj i år. Under åren han suttit frihetsberövad drabbades han också av en kollapsad lunga, vilken han opererades för i landet.
Men nu har han i stället anklagats för terrorbrott, då han uppges ha medverkat till en fängelsebrand 2016. På grund av det sitter han fortfarande frihetsberövad, med ett rättegångsdatum som skjutits upp fyra månader.
– Efter omständigheterna är det bra med pappa, men det händer ingenting och det tär på krafterna, säger dottern Emy Maru, i en intervju med Hudiksvalls Tidning på onsdagen.
Som Läkartidningen tidigare har berättat är förhållandena undermåliga i den förvaring där Fikru Maru befinner sig. Emy Maru berättar att det saknas bäddar till alla fångar och att råttor ger sig på både mat och kläder.
Den nu uppskjutna rättegången följer det mönster som den etiopiska staten visat exempel på tidigare.
– Det finns inte någon rättssäker juridisk process i Etiopien. Och det finns inte heller något skydd som gör att du kompenseras om du behandlas fel, berättade Emy Maru i en intervju i Läkartidningen tidigare i år.
Fikru Marus svenske advokat Hans Bagner har framhållit att landet är en diktatur, och han vill att Sverige överväger att använda det ekonomiska biståndet som ett påtryckningsmedel.
– Det finns ingen anledning att inte ta till det vapnet, även om argumentet är att det drabbar andra människor. Det förstår vi att det gör, men i slutändan är det de etiopiska myndigheterna som har ett övergripande ansvar, sa han under ett seminarium i maj.
Tidigare har 18 svenska EU-parlamentariker, i ett brev till Federica Mogherini som är EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik och vice ordförande i Europeiska kommissionen, krävt att unionen agerar. Men EU har flera handels- och biståndsavtal med Etiopien, och även om dessa inkluderar en klausul om mänskliga rättigheter, så har övertramp av dessa aldrig definierats.
Tidigare artiklar:
SLF och WMA ställer sig bakom upprop för att få Fikru Maru fri
Rättegången mot fängslade Fikru Maru skjuts upp till nästa år
Wallström krävdes på svar om Fikru Maru
Fikru Marus dotter: »Våra högsta politiker kan göra mer«
Fikru Maru frias i gammalt åtal
Kirurgen som opererade Fikru Maru: »Ingen svår eller märkvärdig operation«
Fikru Maru opererades av svenskt läkarteam
Nya åtalet mot Fikru Maru: Misstänks för terrorbrott