Barnpsykiatern som anmäler det privata vårdbolaget menar att NP-utredningarna är undermåliga: underlagen är inte tillräckligt starka och utredningarna inte tillräckligt omfattande. Det skriver han till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, i en anmälan som Dagens Nyheter har tagit del av. Det hela rör utredningar av patienter som stått i kö i Landstinget Dalarna, men som själva vänt sig till Landstinget i Värmland, vilka i sin tur har haft ett avtal med det nu anmälda bolaget.
I anmälan nämner psykiatern bland annat ett fall där ett barn fått diagnoserna autism och måttlig intellektuell funktionsnedsättning. Föräldrarna intervjuades av vårdbolaget i 15 minuter och barnet fick träffa en psykolog i en halvtimme. Tidigare hade patienten under några års tid träffat en psykolog, vilken sagt att det inte var fråga om vare sig autism eller utvecklingsstörning, men däremot adhd.
Vårdbolagets agerande är »gravt oprofessionellt« menar den anmälande psykiatern.
Landstinget Dalarna anlitar 22 externa aktörer för att korta köerna för barn och ungdomar som väntar på NP-utredningar, visar DN:s granskning. Men de är långt ifrån ensamma. 17 andra landsting lade också utredningar på entreprenad åren 2016–2017.
Bengt Persson, ordförande i Sveriges Neuropsykologers förening, säger till tidningen att antalet barn som söker till barn- och ungdomspsykiatrin har ökat med 60 procent mellan åren 2007 och 2012, men att resurserna inte har hängt med. Enligt Ingemar Engström, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Örebro universitet, finns ett tryck både från skola och vårdnadshavare att sätta diagnoser.
Bolaget som anmälts för bristande utredningar i Dalarna säger till DN att en NP-utredning tar 20–30 timmar att utföra. Bolagets verksamhetschef säger också att det är en del av deras uppdrag att utföra utredningarna snabbt, men att bolaget följer de avtal och krav som finns.