Mötet behövde gå till övertid innan FN:s medlemsstater kommit överens om en »regelbok« för hur målen från toppmötet i Paris år 2015 ska uppfyllas. Den tar bland annat upp vad man ska mäta och hur, samt vad som gäller för olika länder.

World Medical Association, WMA, var på plats som observatörsorganisation för att lyfta hälsoaspekten. Sofia Lindegren Hammarstrand sitter i Läkarförbundets arbetsgrupp för klimat och hälsa och representerade WMA på mötet i den tyska staden Bonn.

Hur känns resultaten ur ett medicinskt perspektiv?

– Mest som en framgång tycker jag. Man har till exempel kommit långt i förhandlingarna om jordbruket, en väldigt viktig hälsoaspekt eftersom vår framtida matförsörjning kommer in där. Sedan har länderna även kommit fram till en plan för hur man ska säkerställa jämställdhet inom klimatarbetet. Men fortfarande är det många frågor som inte är avklarade, som till exempel hur pengar skall fördelas mellan länder för klimatanpassning och ersättning av skador, vilket kommer att ha stora effekter på hälsan.

Är hälsofrågorna på agendan när man pratar klimat?

– Det börjar verkligen bli en förändring nu, hälsoaspekten lyfts mer och mer. Allt fler länder pratar om föroreningar, infektionssjukdomar och matförsörjning. Dessutom anordnades två heldagar med hälsorelaterade evenemang. Bland annat var Arnold Schwarzenegger där och pratade om sitt klimatarbete som guvernör i Kalifornien. Han pekade på vikten av att använda hälsa som ett instrument för att åstadkomma en förändring. Det är bra med lite kändisar som drar uppmärksamhet till de här frågorna.

Hur tycker du Bonn var i jämförelse med fjolårets möte i Marocko?

– Jag tycker att Bonn kändes lite trögare, om man kan säga så. Mötet i Marrakech var direkt efter FN:s klimatkonferens i Paris 2015 där alla var väldigt upprymda – man hade lyckats få fram ett gemensamt avtal. Men nu ska avtalet implementeras och regler utformas, vilket inte är lika lätt. Klimat- och biståndsminister Isabella Lövin sa på mötet med den svenska delegationen att Parisandan inte fanns kvar. Men det är inte konstigt att förhandlingarna går långsamt, det är så många parter som ska komma överens och läget börjar verkligen bli akut. Jag kan känna att det var lite mer frustration bland alla inblandade under det här mötet.

Du höll ett tal för WMA:s räkning också, och det är inte så vanligt att organisationen gör. Vilket var ditt budskap?

– Jag höll talet för organisationen »Research and independent non-governmental organisations« via WMA. Det vi ville lyfta fram var vikten av att regeringar samarbetar med forskningsinstitutioner för att ta beslut och skapa policys som gynnar både hälsa och klimat. Vi betonade även att vi måste agera nu och att länder måste prata mer med varandra. Att ha en bra öppen dialog och gå till konkret handling var en återkommande aspekt från flera parter under mötet. Som det är nu är ländernas ambitioner inte tillräckligt höga och man riskerar att inte klara Parisavtalets mål att hålla temperaturökningen under två grader.

Hur stort är WMA:s inflytande?

– Det här året fick jag ingen fråga om vad vi som läkarorganisation gjorde där. Det har jag fått på de två tidigare mötena, säger Sofia Lindegren Hammarstrand och fortsätter:

– Vi delegater deltar på olika sätt på klimatmötet och försöker säkerställa att hälsoaspekten inte glöms bort bland alla andra frågor som diskuteras. WMA skickar också budskap till de olika nationella läkarförbunden som verkar på hemmaplan. Läkarförbundet har till exempel startat en klimatgrupp som nu kommer övergå i en »advisory board« för klimat och hälsa. Så jag skulle säga att de har en ganska stor effekt. 

 

Läs även:

SLF-representant deltog vid FN:s klimatmöte

WMA-upprop för att bekämpa hälsorisker i klimatets spår