Läkartidningen har tidigare berättat om den nya så kallade intensivakuten som ersätter den tidigare akutmottagningen vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
Tanken är att intensivakuten, som öppnade 1 maj, endast ska ta emot de svårast sjuka patienterna som kommer med ambulans, helikopter eller via remiss från en annan vårdgivare. Övriga patienter ska hänvisas till andra akutsjukhus eller till närakuter.
Det specialiserade uppdraget innebär samtidigt att intensivakuten kommer att ta emot avsevärt färre patienter än tidigare, omkring 15 000 patientbesök per år jämfört med 85 000 på den gamla akutmottagningen.
Nu rapporterar Aftonbladet att trycket på den nya intensivakuten sedan den öppnat varit mycket lågt och att den näst intill gapat tom under de två första veckorna.
Enligt tidningen har intensivakuten, inklusive öronakuten, tagit emot i snitt 59 patienter per dygn under de senaste två veckorna, vilket kan jämföras med den gamla akutmottagningen som enligt Aftonbladet hade ett snitt på 183 patienter.
En källa uppger för tidningen att intensivakuten liknar en spökakut och att det är så lite att göra att läkare rullar tummarna.
– En kväll slogs läkarna om att få ta hand om en röntgen, jag har aldrig sett något liknande, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.
Tidningen har också publicerat bilder inifrån intensivakuten. Bilderna, där rader av tomma sängplatser syns, uppges visa hur mottagningen ser ut en vanlig vardag.
Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, upprörs över uppgifterna om den nästan tomma intensivakuten.
– Det är helt galet, samtidigt går de andra akuterna på knäna medan Karolinska sitter på resurser som inte används, säger han till tidningen.
– Bara häromkvällen fick Södersjukhuset ambulansstopp då de hade över 100 patienter som ingen hade tittat på, fortsätter han.
Anna Jansson, funktionsområdeschef för akutsjukvården vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, medger att det under den första tiden varit mindre att göra.
– Vi har haft en försäkringslösning kan man säga, då vi har beredskap för eventuella större händelser och för flera samtidiga ambulanslarm, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:
– För att vara säkra på att pusslet ska gå ihop för Stockholms akutmottagningar har vi mer personal än vad vi kanske behöver, säger hon.
Anna Jansson delar dock inte bilden av att läkare på intensivakuten rullar tummarna, och uppger att man med glädje tar emot fler patienter vid intensivakuten om så beslutas.
Läs mer:
Planeringen för intensivakuten vid NKS
Intensivakutens kirurger ska rotera på andra sjukhus
NKS satsning på intensivakut hotar läkarutbildning