Tänkargrupp ska ta fram konkret plan för fast läkare

Tänkargrupp ska ta fram plan för fast läkare med begränsad lista

14 distriktsläkare ska på uppdrag av Svensk förening för allmänmedicin och Distriktsläkarföreningen tänka ut en strategi och tidplan för ett system med fast läkare och begränsade patientlistor. »Vi tänker att det är nu det ska ske«, säger distriktsläkaren Åke Åkesson som leder gruppens arbete.

Läkare behöver öka sina kunskaper om antibiotika

Läkare behöver öka sina kunskaper om antibiotika

Den globala kampanjen World Antimicrobial Awareness Week anordnas årligen i november för att öka medvetenheten kring resistensutveckling och uppmuntra till ändrade beteenden. Utöver att endast förskriva antibiotika när det krävs, och anmäla antibiotikaresistens till smittskyddsläkare, har vi som vårdgivare en pedagogisk roll att spela, skriver Rebecka Kaplan Sturk.

Västra Götalandsregionen ställer in alla julfester för personalen

Västra Götalandsregionen ställer in alla julfester för personalen

Västra Götalandsregionen ställer in alla sina julfester från och med fredagen på grund av den ökade smittspridningen. »Vi hade önskat att vi inte hamnat i det här läget«, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin.

Vårdkedja för kritisk covid-19 – i ett flöde

Så organiserades vårdkedjan för kritisk covid-19 – i ett enda flöde

Sahlgrenska universitetssjukhusets vårdkedja fungerade effektivt i en komplex sjukhusmiljö.

EMA granskar covidvaccin med svensk koppling

EMA granskar covidvaccin med svensk koppling

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA påbörjar en löpande granskning av bioteknikföretaget Valnevas vaccinkandidat mot covid-19. Om vaccinet godkänns kommer företagets filial i Solna att leverera doser till hela EU. (1 kommentar)

Utbredd psykisk ohälsa i vården efter pandemin

Utbredd psykisk ohälsa i vården efter pandemin

Efter en tuff pandemi ligger var tredje vårdanställd i Östergötland i riskzonen för stress- och ångestrelaterad problematik, och var tionde har allvarligare symptom på psykisk ohälsa och till och med trauma, enligt preliminära forskningsresultat.

Läkarflykt från BUP i Göteborg

Läkarflykt från BUP i Göteborg

Läkarna flyr barn- och ungdomspsykiatrin i Göteborg och det går numera en specialist på 19 000 barn. Bland de som är kvar vittnar facket om hjärtklappning, sömnsvårigheter och ångest. (1 kommentar)

Ökad sekvensering i jakten på omikron

Ökad sekvensering i jakt på omikron

Sverige har sex bekräftade fall av den nya omikronvarianten av coronaviruset sars-cov-2. Nu skalar Folkhälsomyndigheten upp arbetet med typning och sekvensering.

Forskare som lyfter etisk kompetens i vården prisas

Forskare som lyfter etisk kompetens i vården prisas av Smer

Organisationsforskaren Erica Falkenström, som bland annat studerat hur stor plats etiska överväganden har fått i den svenska pandemiberedskapen, har tilldelats Statens medicinsk-etiska råds etikpris 2021.

Han blir ordförande för SLF student

Ny ordförande för SLF student

SLF students nya ordförande efter Niki Shams heter Robert Lilford. Han vill bland annat fokusera på organisatoriska frågor. »Vi måste se över hur vi fördelar våra pengar för att ge mervärde till våra medlemmar«.

Munskydd krävs på nytt i flera regioner

Munskydd krävs på nytt för personal i Skåne och Västra Götaland

Flera regioner återinför krav på munskydd inom vården. I Skåne ska munskydd nu användas av all personal vid patientnära arbete, och i Västra Götalandsregionen ska alla vårdanställda bära munskydd i sjukhusens lokaler.

Jazzen hjälper honom att se helheten i yrket som psykiater

Jazzmusiken en hjälp i läkaryrket

Erik Nordström delar sin tid mellan att vara psykiater på Kungälvs sjukhus och jazzmusiker inom olika musikkonstellationer. I december släpper han en skiva med bandet Limbic Resonance.

Coronautbrott efter personalfest med 400 deltagare

Coronautbrott på Sahlgrenska efter personalfest med 400 deltagare

En avdelning på Sahlgrenska universitetssjukhuset har drabbats av ett coronautbrott efter en personalfest där 400 personer deltog – och statsepidemiolog Anders Tegnell föreläste. »Jag kan inte förneka att det kan ha spridits där«, säger avdelningschefen Peter Dahm. (3 kommentarer)

Barnläkaren Gustaf Lindberg – framsynt förkämpe för barn

En framsynt förkämpe för barn i Norrköping

Barnsjukvården i Sverige uppvisar en enastående utveckling under de senaste 100 åren [1]. Arbetet har ofta initierats och letts av välutbildade och framsynta barnläkare. En av dessa pionjärer var docent Gustaf Lindberg (1887–1961) i Norrköping. (1 kommentar)

Ingrid Gamstorps motton för god vård

Ingrid Gamstorps maximer för god vård

Barnläkaren Ingrid Gamstorp (1924–2008) benämns ibland barnneurologins »grand old lady«. Hon är en av de få svenska läkare som gett sitt namn till en sjukdom (Morbus Gamstorp). Men hon är också känd för ett flertal maximer för god vård. (1 kommentar)

Akademiska får mer tid till fler vårdplatser

Akademiska får mer tid att skapa fler vårdplatser

Akademiska sjukhuset får ytterligare två månader på sig att öppna fler vårdplatser. Men hotet om vite på 20 miljoner kronor kvarstår. Det har förvaltningsrätten beslutat, rapporterar Upsala Nya Tidning.

FHM: Restriktioner kan återinföras i nästa vecka

Coronarestriktioner kan återinföras i nästa vecka – fler åtgärder möjliga

Nya coronarestriktioner kan komma att införas i Sverige redan nästa vecka. »Vi står inför en oviss vinter«, säger socialminister Lena Hallengren. (1 kommentar)

Tidig igångsättning av förlossning har ökat rejält

Tidig igångsättning ökar snabbt

Enligt nya riktlinjer för förlossningsvården bör gravida som gått över tiden erbjudas induktion senast i graviditetsvecka 41. Enligt Socialstyrelsen tycks den nya strategin dock redan ha slagit igenom på många håll. Förra året fördubblades andelen förlossningar som sätts i gång på konstgjord väg i vecka 41. (1 kommentar)

Öppnandet av ny förlossning på S:t Göran tidigareläggs

Öppnandet av ny förlossning på S:t Göran tidigareläggs

Det blågröna regionstyret i Stockholm har beslutat att tidigarelägga öppnandet av förlossningskliniken på S:t Görans sjukhus, rapporterar Dagens Nyheter. Tanken är att verksamheten ska dra igång 2023 – tre år tidigare än planerat.