Borreliaart som kan vara humanpatogen har hittats i svenska fladdermusfästingar

Misstänkt humanpatogen art av Borrelia påvisad i fladdermusfästingar i Sverige

24 procent av 92 individer av kortbent fladdermusfästing i Uppland och Småland var infekterade med en eller flera borreliaarter i gruppen som orsakar återfallsfebrar. Vissa av fästingarna var positiva för en art som tidigare påvisats i Storbritannien och Frankrike. Borrelia burgdorferi kunde inte påvisas hos någon av de undersökta fästingarna.

»Var hittar jag facit?«

»Var hittar jag facit?«

»10 år efter examen är jag inte lika ung, men känner mig lika dum. Var hittar jag facit? Läroböcker som är föråldrade när de trycks? Riktlinjer som uppdateras för sällan? Studier och översikter med all möjliga bias?« Jonathan Ilicki funderar i sin krönika över om det egentligen finns något medicinskt facit? (2 kommentarer)

Ett nytt bältrosvaccin kan komma att ingå i vaccinationsprogram

Nytt bältrosvaccin kan komma att ingå i vaccinationsprogram

Folkhälsomyndigheten vill utreda om det nya bältrosvaccinet Shingrix kan inkluderas i ett nationellt vaccinationsprogram.

Ökning av covid-19 i stora delar av landet – men från låga nivåer

Ökning av covid-19 i stora delar av landet – men från låga nivåer

Smittspridningen av covid-19 fortsätter öka, men fortfarande från låga nivåer. Drygt hälften av landets regioner hade en högre incidens vecka 29 än föregående vecka.

Läkarförbundet och SSU: Tillsätt utredning för statligt styrd vård

Läkarförbundet och SSU: Tillsätt utredning för statligt styrd vård

Pandemin har visat att nuvarande styrning av sjukvården inte fungerar, det är dags för regering och riksdag att agera, skriver Läkarförbundet och SSU i en gemensam debattartikel i Expressen. (1 kommentar)

Ivo: DT borde gjorts tidigare med hänsyn till gastrisk bypass

Ivo: DT borde gjorts tidigare med hänsyn till gastrisk bypass

Först vid det tredje besöket på akutmottagningen gjordes en DT-undersökning av en patient med smärtor i buken. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) anser att det borde skett tidigare med tanke på att patienten genomgått en gastrisk bypassoperation.

Pandemin påverkade vården av patienter med astma och KOL

Coronapandemin påverkade vården vid astma och KOL

Data i Luftvägsregistret visar tydligt att coronapandemin påverkat diagnostik och uppföljning av patienter med astma och KOL både inom primär- och specialistvården. Åtgärder som är högt prioriterade i nationella riktlinjer och som har betydelse för vårdkvaliteten har inte utförts i samma omfattning som tidigare, skriver Caroline Stridsman och Ann Ekberg Jansson.

»Det är en stor soppa med krav som riktas mot primärvården«

»Det är en stor soppa med krav som riktas mot primärvården«

Enskilt är de här kraven kanske inte så betungande, men när man får överblick och tittar på dem tillsammans med alla andra krav så förstår man vilken administrativ kraft som ligger på de här yrkena i vården. Det säger Daniel Castillo, en av författarna till en bok om primärvården i administrationssamhället. (1 kommentar)

Förslag för att öka specialisttillgången

Förslag för ökad specialisttillgång

Många av de vikariat man i dag tvingas ta i väntan på AT ger den läkarkompetens som AT avser bibringa. Efter en vikariatstid på 1–2 år inom utvalda specialiteter skulle man få rätt att tentera AT, föreslår Stefan Aronsson och Urban Rosenqvist. Då motverkas den försening till ST som i slutändan leder till färre år av tjänstgöring för specialisterna.

Vaccindosintervall kortas i flera regioner – rimligt, säger Tegnell

Vaccindosintervall kortas i flera regioner – rimligt, säger Tegnell

Fyra veckor mellan vaccindoserna är många regioners nya strategi. Folkhälsomyndigheten ger sitt stöd och arbetar med en uppdaterad rekommendation.

Var går gräns mellan valfrihet och rasism?

Var ligger gränsen mellan valfrihet och rasism?

ST-läkaren David Ojalvo möter en patient som hade »hoppats att få träffa en svensk läkare«, för vad skulle hända om han inte förstod honom? I sin krönika resonerar han kring vad det ligger för motiv bakom att vissa patienter hellre riskerar att bli allvarligt sjuka än att låta sig undersökas av en »icke-svensk« läkare. (3 kommentarer)

Vårdgivare kallas till DO

Större vårdgivare kallas till DO

Diskrimineringsombudsmannen (DO) kommer att kalla till sig regioner och andra större vårdgivare efter Dagens Nyheters avslöjande att patienter tillåts välja läkare efter etnicitet. Även Läkarförbundet och Tandläkarförbundet kommer att kontaktas, skriver DN.

Ivo: Normalt EKG inte tillräckligt för att utesluta hjärtinfarkt

Ivo: Normalt EKG  inte tillräckligt för att utesluta hjärtinfarkt

Ett oförändrat EKG räcker inte för att utesluta hjärtinfarkt, enligt Ivo, som anser att en läkare inte utfört en tillräckligt noggrann undersökning av en patient med buksmärtor som strålade uppåt i kroppen. (1 kommentar)

Svenske OS-läkaren: Det är det här som man oroar sig för

Svenske OS-läkaren: Det är det här man oroar sig för

Nyheten om stavhoppsstjärnan Sam Kendricks positiva test för covid-19 skakar om OS. »Det är det här man oroar sig för«, säger den svenske OS-läkaren Per Andersson i en TT-intervju.

ST-avtal med privata mottagningar kan gynna utbildningen

ST-avtal med privata mottagningar kan gynna utbildningen

Slut avtal med småskaliga privata läkarmottagningar som vill medverka i ST-utbildningen och låt ST-läkaren till en del vara ute i den öppna specialistvården samt till en del inne på sjukhusen för att få se de mer komplexa fallen. Det föreslår Ingrid Synnerstad tillsammans med Thomas Anderson, ordförande i Privatläkarföreningen. (1 kommentar)

Hälften av alla vuxna är nu fullvaccinerade

Hälften av alla vuxna fullvaccinerade

Mer än varannan vuxen svensk har nu fått två doser vaccin mot covid-19. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten.

Program ska hjälpa sjukvården att tackla våld i nära relationer

Program ska hjälpa vården tackla våld i nära relationer

Många läkare och andra i vården tvekar att ställa frågor om våld i nära relationer. I Östergötland ska ett nytt vårdprocessprogram göra det enklare. »Jag tror många kan hantera det här bättre än vad de tror«, säger läkaren Johanna Simmons.

Läkare döms till fängelse för att ha utfärdat falska coronaintyg

Läkare döms till ett års fängelse för att ha förfalskat coronaintyg

Läkaren utnyttjade pandemin för egen vinning genom att utfärda falska coronaintyg med risk för ökad smittspridning. Det fastslår Göteborgs tingsrätt och fäller läkaren på samtliga nio åtalspunkter till fängelse i ett år. (1 kommentar)

Ett manifest för den professionella etiken

Ett manifest för den professionella logiken och etiken

I den här boken beskriver läkaren Magnus Lind sin egen utveckling till erfaren läkare och klok människa, men också hur organisation och ledning i sjukvården genom dåligt underbyggda ekonomiska och politiska mål har kunnat rasera en stor del av den professionella etiken och logiken. Stella Cizinsky har läst en bok som hon tycker bör läsas av alla med minsta intresse för sjukvård.