Denna webbplats vänder sig till läkare
Läkare gripen under klimataktion i Göteborg: »Gör mig bedrövad«

Läkare greps under klimataktion i Göteborg: »Gör mig bedrövad«

Flera aktivister från miljörörelsen Exctinction Rebellion har gripits av polis under en manifestation mot oljeindustrin i Göteborg. ST-läkaren och forskaren Klas Ytterbrink Nordenskiöld är en av dem.  

Npof: Friande i oredlighetsärende påverkar inte våra bedömningar

Npof: Domstolsbeslut påverkar inte våra framtida bedömningar

Beslutet kommer inte påverka våra framtida bedömningar i särskilt hög grad – det säger Nämnden för prövning av oredlighet i forskning, Npof, apropå att KI:s tidigare prorektor Karin Dahlman-Wright nu slutgiltigt friats från oredlighet. Nämnden drar dock slutsatsen att den måste bli ännu tydligare i sina motiveringar.

Kardiologer håller klimatvänlig konferens på tåget till Holland

Kardiologer håller klimatvänlig konferens på tåget till Holland

Det tar mer tid och blir lite dyrare än att ta flyget. Men å andra sidan blir resan till kardiologkongressen i Amsterdam både klimatvänlig och lärorik. Så resonerade Svenska kardiologföreningen och bokade alla ligg- och sovvagnar på ett tåg till Berlin.

Jonas F Ludvigsson ny vetenskaplig sekreterare i Läkaresällskapet

Ludvigsson ny vetenskaplig sekreterare i Läkaresällskapet

Professorn och barnläkaren Jonas F Ludvigsson blir ny vetenskaplig sekreterare i Svenska läkaresällskapet. Det blev klart på sällskapets fullmäktigemöte, som också välkomnade två nya medlemsföreningar och hedersledamöter.

41 organisationer kritiserar punkter om vård i Tidö-avtalet

41 organisationer kritiserar punkter om vård i Tidö-avtalet

Dra tillbaka flera förslag om vård i Tidö-avtalet, såsom att offentliganställda ska anmäla papperslösa. Det menar Läkarförbundet, Läkaresällskapet och 39 andra organisationer i ett upprop.

Regionala M- och S-toppar kräver mer pengar av regeringen

Regionala M- och S-toppar kräver mer pengar av regeringen

Tre moderata och tre socialdemokratiska ledare för sex regioner i södra Sverige varnar i ett brev till regeringen för drastiska neddragningar om staten inte skjuter till mer pengar.

Forskare ser inte tydliga besparingar med ny digital teknik i sjukvården

Forskare: Kan inte räkna med besparingar med ny teknik

Digitala lösningar i vården kan ha flera fördelar. Men den som tror att de ska ge stora ekonomiska besparingar kan behöva tänka om. Det menar i alla fall ekonomerna bakom en ny rapport.

Apropå! Vi behöver mat, inte tobak

Apropå! Världen behöver mat, inte tobak

WHO:s tema för den tobaksfria dagen som infaller 31 maj varje år är i år »Vi behöver mat, inte tobak«. Temat bör inspirera läkare att förkovra sig i tobaksavvänjning – kanske rentav i sin egen, skriver Matz Larsson. (1 kommentar)

Domstol: Staffan Bergström får inte tillbaka sin läkarlegitimation

Domstol: Staffan Bergström får inte tillbaka sin läkarlegitimation

Staffan Bergström får inte tillbaka sin läkarlegitimation. Den drogs in i höstas och han överklagade beslutet. (3 kommentarer)

Önep kör över sina egna jurister i beslut om forskning på medvetslösa

Önep kör över sina egna jurister i beslut om studie på medvetslösa

Överklagandenämnden för etikprövning, Önep, ger grönt ljus för en större studie om tidig kylbehandling vid hjärtstopp, där samtycke inhämtas först i efterhand. I beslutet säger nämnden att den funnit skäl att ompröva sin tidigare tolkning av etikprövningslagen. Jörgen Svidén, kanslichef, sågar dock det hela. »Vi har tyvärr tagit lagen i egna händer«, säger han.

Blekinges regionstyre spricker

Blekinges regionstyre spricker

Region Blekinges kristdemokrater beslutade under onsdagskvällen att lämna samarbetet med Socialdemokraterna och Centerpartiet som de styrt regionen med sedan valet.

Polisen inleder förundersökning efter dödsfall på skönhetsklinik

Polisen inleder förundersökning efter dödsfall på skönhetsklinik

Efter en anmälan av anhöriga, inleder nu polisen en förundersökning gällande det fall där en patient avled i samband med ett ingrepp på en skönhetsklinik i Skåne.

Regioner får grönt ljus för att ge nationell högspecialiserad vård

Regioner får grönt ljus för nationell högspecialiserad vård

Nu står det klart vilka regioner som får tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom ytterligare sju områden. Det handlar bland annat om avancerad bäckenkirurgi, resttillstånd efter polio, svåra hudsymtom och tarmrehabilitering för barn.

100 platser stängs inom NU-sjukvården

NU-sjukvården stänger 100 vårdplatser i sommar

Bristen på sommarvikarier gör att NU-sjukvården inom Västra Götalandsregionen tvingas stänga 100 vårdplatser, rapporterar Sveriges Radio P4 Väst.

Riksrevisionens rapport: Svenskt smittskydd brister vid pandemier

Riksrevisionens rapport: Svenskt smittskydd brister vid pandemier

Det nationella smittskyddet behöver stärkas och bli bättre på att hantera framtida pandemier. Det konstaterar Riksrevisionen i en ny rapport där myndigheten identifierar brister i både system och regelverk. Även de data för nationell övervakning som finns är otillräckliga.

Fördelar och risker att överväga vid val av prostatacancerbehandling

Fördel och risk att överväga vid val av prostatacancerbehandling

En studie som undersökte 15-årsutfall hos män med lokaliserad prostatacancer som behandlats med aktiv monitorering, kirurgi eller strålbehandling visar att patienterna hade en låg risk att dö i sin prostatacancer vid uppföljningen efter 15 år, oavsett vilken behandling de fått. (1 kommentar)

Åklagaren yrkar på fyra års fängelse för Paolo Macchiarini

Åklagaren yrkar på fyra års fängelse för Paolo Macchiarini

Under hovrättsförhandlingens sista dag i Macchiarini-fallet yrkade åklagaren på fyra års fängelse för tre fall av grov misshandel. Det fanns ingen nödsituation och patienterna utsattes för skador och lidande på ett regelvidrigt sätt, menade åklagaren. Försvaret återupprepade att det inte fanns något annat uppsåt än att rädda liv. (1 kommentar)