Epilepsikirurgin är underutny­­ttjad – fler bör hänvisas till utredning

Epilepsikirurgin underutny­­ttjad – fler bör hänvisas till utredning

Epilepsikirurgin har utvecklats till att omfatta ett flertal olika typer av ingrepp och tekniker och bör inte längre enbart betraktas som en sista utväg. Snarare är det den bästa behandlingen för vissa typer av läkemedelsresistenta epilepsier.

Hur kan fler hjälpas av epilepsikirurgi?

Hur kan fler patienter få tillgång till epilepsikirurgi?

Epilepsikirurgi är ett fält på frammarsch, och när den medicinska utvecklingen tar så stora kliv blir utmaningen för epilepsisjukvården allt tydligare: att hitta de patienter som kan hjälpas. Hur kan fler remitteras för avancerad utredning, frågar sig Johan Zelano, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

5 frågor: Kirurgisk behandling av epilepsi behöver avdramatiseras

5 frågor till Ulrika Sandvik

Ulrika Sandvik med dr, överläkare i neurokirurgi vid Karolinska universitetssjukhuset Solna, har tillsammans med kollegor skrivit en översikt om epilepsikirurgi.

Fler utomlänspatienter till Region Stockholm i sommar

Fler utomlänspatienter har fått vårdas i Stockholm nu i sommar

Under sommaren har Region Stockholm tagit emot drygt 2 400 patienter från andra regioner i Sverige. Det är klart mer än i fjol, men ungefär lika många som för fyra år sedan.

Region Sörmland ska förklara regionvalet på en särskild valsajt

Region Sörmland lanserar valsajt

Region Sörmland har skapat en webbplats där regionen berättar om regionvalets betydelse och hur regioninvånarna kan vara med och påverka politiken de kommande fyra åren. Informationen finns översatt till fyra språk.

Lugnare i förlossningsvården än väntat i sommar

Lugnare i förlossningsvården än väntat: färre som föds är en orsak

Det tycks ha varit mindre pressat än befarat i förlossningsvården under sommaren. Även om många regioner behövt pussla med hyrpersonal och semestrar beskrivs läget som mindre ansträngt än tidigare år. En anledning uppges vara sjunkande förlossningstal.

KD vill ha plan för förlossningar

KD vill införa en nationell plan för förlossningsvården i Sverige

Kristdemokraterna vill ha en nationell plan för förlossningsvården. Den kan bli ett första steg i att flytta ansvaret för vården från regionerna. »De är omoderna och byråkratiska«, sa partiledaren Ebba Busch om regionerna i sitt sommartal i går, söndag.

Interstitiell lungsjukdom med myositantikroppar ofta förbisedd

Interstitiell lungsjukdom med myositantikroppar ofta förbisedd

Interstitiell lungsjukdom kan vara första tecken på en autoimmun systemsjukdom. Vid myositassocierad interstitiell lungsjukdom kan lungsjukdomen vara enda symtom, utan förekomst av muskelsvaghet eller andra, extramuskulära manifestationer.

Forskare: Fler enkla vårdplatser skulle förbättra på akuten

Forskare: Fler enkla vårdplatser skulle förbättra läget på akuten

Makthavarna borde stirra mindre på väntetider på akuten och lägga ett större fokus på att skapa fler enkla vårdplatser. Det är akutläkaren och forskaren Daniel Wilhelms recept för en mer effektiv vård. (2 kommentarer)

Misstänkte mördaren bedömd allvarligt psykiskt störd

Wieselgrens misstänkte mördare led av psykisk störning under dådet

Den 33-årige man som misstänks för terroristbrott genom mordet på läkaren Ing-Marie Wieselgren bedöms ha begått gärningen under allvarlig psykisk störning, visar det rättspsykiatriska utlåtandet.

IVO åtalsanmäler läkare för förfalskade covid-intyg

IVO åtalsanmäler läkare för förfalskade covid-intyg

En läkare i Stockholm är misstänkt för att vid flera tillfällen ha förfalskat covid-provsvar och därefter utfärdat felaktiga reseintyg till patienter. Det framgår av en åtalsanmälan som Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), har skickat till åklagaren.

Studie: Långvariga symtom hos var åttonde person med covid-19

Studie: Långvariga symtom hos var åttonde person med covid-19

En av åtta covidpatienter drabbas av långvariga symtom, enligt en ny studie publicerad i The Lancet.

Venhälsan om apkoppor: Viktigt hålla fördomarna i schack

Venhälsan om apkoppor: Viktigt att hålla fördomarna i schack

Att smittspridningen av apkoppor i dag sker inom gruppen män som har sex med män riskerar inte bara att stigmatisera en minoritet, utan också göra läkare blinda för när viruset når nya grupper, säger Finn Filén vid Venhälsan i Stockholm. (1 kommentar)

Kurs för ukrainska läkare lockar många

Högt söktryck till ny kurs för läkare som flytt från krigets Ukraina

En ny kurs som riktar sig främst till ukrainska läkare och sjuksköterskor startar hos Sophiahemmets högskola i höst. Hittills har en bit över hundra ansökningar ramlat in. »Jag blev överraskad över att det var så många, det rasslade till med en gång«, säger rektorn och läkaren Johanna Adami.

»Ofta spelar fem minuter för en oföding större roll än för en 80-åring«

»Ofta spelar fem minuter för en oföding större roll än för en 80-åring«

»Jag tror många av oss upplever att livet innehåller ett antal 'flaskhalsar' – trånga passager där ett fåtal minuter har stora effekter på hur livet ska komma att gestalta sig. Det kan handla om ett felsteg nedför en trappa med förödande konsekvenser, långvarig rehabilitering och livslånga men«, skriver Henrik Nyström. (1 kommentar)