Denna webbplats vänder sig till läkare

SFAI kräver skärpt lag efter dödsfall

Anestesiologer kräver lagskärpning efter dödsfall på privatklinik i Malmö

Svensk förening för anestesi- och intensivvård, SFAI, kräver nu en lagändring kring vem som får ge narkos efter dödsfallet på en privatklinik i Malmö tidigare i år, rapporterar SR.

Han slipper välja – satsar både på läkaryrket och orienteringen

Han slipper välja – satsar både på läkaryrket och orienteringen

Sedan många år är ST-läkaren Albin Ridefelt med i landslaget i orientering, och på senare tid har det gått lite bättre med tävlandet. I höstas tog han EM-guld, och i sommar är det dags för VM, som kommer att hållas i Schweiz.

Handledning är eftersatt trots larm om allvarliga brister

Handledning är eftersatt trots larm om allvarliga brister

Bristande handledningsstruktur synliggörs när utbildningssystemet nu ställs om. För att klara utbildningsuppdraget och säkerställa patientsäkerheten måste handledning fördelas på flera specialister och ST-läkare och utgöra en självklar del av vårt arbete, skriver Caroline Barner och medförfattare.

Regeringen vill ha parlamentarisk kommitté om förstatligad vård

Parlamentarisk kommitté ska utreda förstatligad sjukvård

En kommitté sammansatt av riksdagen ska utreda frågan om helt eller delvis statligt styre i sjukvården. Det presenterade Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna på torsdagen. »Väldigt svårt att se att vi kommer att fortsätta exakt som i dag«, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD). (1 kommentar)

SKR markerar mot förstatligad sjukvård

SKR markerar mot statlig sjukvård

Bara timmar efter att regeringen och Sverigedemokraterna aviserat att en parlamentarisk kommitté får i uppdrag att utreda ett förstatligande av sjukvården kommenterar Sveriges Kommuner och regioner, SKR, att en sådan förändring riskerar att bromsa vårdens utveckling. (1 kommentar)

Åklagare lägger ned förundersökning mot professor i allmänmedicin

Åklagare lägger ned utredning mot professor i allmänmedicin

Åklagare har fattat beslut om att lägga ned förundersökningen där Kristina Sundquist, professor i allmänmedicin, utretts för misstänkt brott mot etikprövningslagen. Det handlar bland annat om en uppmärksammad registerstudie om dömda våldtäktsmäns bakgrund.

Privat vårdgivare lex Maria-anmäler skånskt journalhaveri

Privat vårdgivare lex Maria-anmäler skånskt journalhaveri

Under ett par dagar kom inte privata vårdgivare in i Skånes journalsystem PMO. Nu lex Maria-anmäler en vårdgivare händelsen.

Färre klippta tungband hos spädbarn

Färre tungbandsklipp hos barn

Ett nytt regionalt kunskapsstöd som tydliggör vårdkedjan har bidragit till färre omotiverade tungbandsklipp hos spädbarn i Region Stockholm. Efter att antalet ingrepp tidigare ökat under flera år ses nu en påtaglig minskning.

Regioner tar strid för Sthlm3 i organiserad prostatacancertestning

Stockholm tar strid för Sthlm3

Nyligen sa Socialstyrelsen nej till att låta Region Stockholm komplettera sin organiserade prostatacancertestning med det omtalade blodprovet Sthlm3. Nu överklagas beslutet till förvaltningsrätten.

Alkemiskt museum med stort kulturarv i spanska Córdoba

Alkemiskt museum med kulturarv i spanska Córdoba

I Córdoba, som på 800-talet var centrum i Andalusien och dessutom Europas största stad, öppnades för ett par år sedan Al-Iksir, ett alkemiskt museum. Syftet är att skildra en del av den alkemiska verksamhet som bedrevs under stadens guld­ålder. Anders Jeppsson har besökt muséet.

Läkarförbundet välkomnar rapport om fler vårdplatser

Läkarförbundet välkomnar nya riktvärden för fler vårdplatser

Läkarförbundet välkomnar Socialstyrelsens tydliga signaler om att vårdplatserna behöver öka markant och tror att det är fullt möjligt att uppnå målet om en 15-procentig ökning på bara ett år. »Genom att prioritera arbetsmiljö, arbetsvillkor och återhämtning kan man ganska snabbt komma på banan«, säger ordförande Sofia Rydgren Stale.

Ny rapport från Socialstyrelsen: Vill se 2 300 fler vårdplatser inom ett år

Socialstyrelsen: Behövs 2 300 nya vårdplatser inom ett år

Det närmaste året behövs drygt 2 300 fler vårdplatser på landets sjukhus, en ökning med 15 procent jämfört med i dag. Det slår Socialstyrelsen fast i en ny rapport. På längre sikt kan dock antalet vårdplatser sjunka tillbaka till dagens nivå.

SKR: Trubbigt och bakåtsträvande

SKR: Riktvärden på vårdplatser är trubbigt och bakåtsträvande

Socialstyrelsens riktvärden för det antal vårdplatser som behövs är trubbiga och fångar inte den komplexa verkligheten som regionerna arbetar i. Det menar Rachel De Basso (S), ordförande för sjukvårdsdelegationen i Sveriges Kommuner och regioner, SKR.

Ivos tio år långa resa: Från hjälpande dialog – till hårda tag och miljonviten

Ivo 10 år – från hjälpande dialog till hårda tag och miljonviten

Inspektionen för vård och omsorg har ömsat skinn – från att värna om dialog till att försöka pressa fram förändringar genom saftiga vitesbelopp. Läkartidningen har följt tioårsjubilaren genom förvandlingen.

Enkät: Tycker du att Ivo har lyckats?

Enkät: Tycker du att Ivo har lyckats?

Målet var att Ivo skulle göra tillsynen mer effektiv, enhetlig och strategisk. Men hur väl har myndigheten lyckats? Läkartidningen har frågat runt.